objavljeno 27.05.2009. 13:29:50
BAN KI-MOON:

Ubrzanje klimatskih promjena je alarmantno

Ako želimo nešto poduzeti, to moramo učiniti sada, bez obzira iz koje zemlje dolazimo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Utjecaj klimatskih promjena ubrzava se "alarmantnom" brzinom i zahtijeva žurno djelovanje, što znači odmah, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Zastrašujuće je to što znanstvenici upravo revidiraju prva predviđanja i priznaju da se promjene klime odvijaju tempom mnogo bržim" nego su ranije predvidjeli, rekao je Ban o 5. po redu izvješću Međuvladine konferencije o klimatskim promjenama.

"To je vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće. Zbog toga požurujem i poručujem da ako želimo nešto poduzeti, to moramo učiniti sada i to bez obzira iz koje zemlje dolazite. Bogate i siromašne zemlje, moramo se svi tomu zajednički posvetiti", rekao je Ban.

Sličan poziv glavni tajnik UN-a uputio je i prošli vikend u Danskoj, na poslovnoj konferenciji vezanoj uz klimatske promjene.

Na tom sastanku u Kopenhagenu vodeći poslovni krugovi razgovarali su o dugoročnoj politici prema klimatskim promjenama, a u sklopu priprema za UN-ovu konferenciju planiranu za prosinac na kojoj bi sudionici trebali donijeti sporazum što će naslijeditii važeći Protokol iz Kyota. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 13:29:50
http://m.metro-portal.hr/ubrzanje-klimatskih-promjena-je-alarmantno/18284/