objavljeno 03.11.2009. 10:42:17
18 godina

UBIUDR traži čitanje imena vukovarskih žrtava

Udruga smatra da je nedopustivo da se 13 godina nakon završetka rata još ne znaju imena svih poginulih

(Wikipedia)

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke (UBIUDR) ove godine ponovno traži, prije svega od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, da se 18. studenoga, na dan okupacije grada Vukovara, na Memorijalnom groblju, ili u krugu vukovarske bolnice, pročitaju imena svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, koji su na bilo koji način poginuli ili umrli u obrani Vukovara.

Kako se navodi u priopćenju nedopustivo je da se 13 godina nakon završetka jugosrpske agresije još ne znaju ni imena onih koji su bili prvi kad je trebalo i koji su poginuli za domovinu.

"Najmanje što možemo učiniti za te ljude, za njihovu žrtvu je da im javno pročitamo imena. Imena poginulih za Vukovar toga bi dana trebala biti pročitana i u svim školama u Hrvatskoj, pa i u Saboru, jer ti se junaci ne smiju zaboraviti. A kako vrijeme ide oni na žalost sve više padaju u zaborav, baš kao i živi razvojačeni hrvatski branitelji o kojima se danas, ili bolje rečeno već dugo, ne može čuti ni pročitati ništa lijepo ni korisno", smatra UBIUDR.

Osim toga, predlaže da se u svakom gradu, a poglavito u gradu Zagrebu podigne spomenik žrtvama Vukovara, a ne da se zadovoljavamo samo time kako će netko pretežno od političara govoriti kako su "branitelji ovoga grada spasili Hrvatsku", a traže i da svi kandidati za predsjednika Republike 18. studenoga zajedno posjete Vukovar, polože vijence i zapale svijeće. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 10:42:17
http://m.metro-portal.hr/ubiudr-trazi-citanje-imena-vukovarskih-zrtava/25603/