objavljeno 04.03.2010. 12:30:53
ČIŠĆENJE

U sydneyskoj gradskoj vijećnici pronađen uvojak Napoleonove kose

Uvojak svijetlosmeđe kose godinama je bio pohranjen u arhivu zajedno s pismom za koje nitko ne zna kada je i zašto stiglo u vijećnicu

(Wikipedia)

Uvojak kose, navodno odrezan Napoleonu na njegovoj samrtnoj postelji, pronađen je u gradskoj vijećnici u Sydneyu, nakon što je uprava prvi put u 130 godina odlučila očistiti svoja skladišta.

Tanki uvojak svijetlosmeđe kose godinama je bio pohranjen u arhivu zajedno s pismom za koje nitko ne zna kada je i zašto stiglo u sydneysku vijećnicu.

U njemu Škot po imenu Ned Todd objašnjava da mu je uvojak dala žena, čiji je brat britanski pukovnik William Crockat bio uz Napoleona u času njegove smrti.

Zna se da je Napoleonu kosa odrezana nakon njegove smrti i danas se ti uvojci nalaze na nekoliko mjesta u svijetu, a Crockat je prikazan na poznatoj slici Napoleonove smrti.

Puno je tajanstvenije kako je kosa dospjela do Sydneya, više od 13 tisuća kilometara udaljena od Svete Helene, gdje je francuski car umro.

Zaposlenici gradske uprave nemaju pojma kako je pismo dospjelo do Sydneya, ali stručnjaci smatraju da tako nešto nitko ne bi falsificirao. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 12:30:53
http://m.metro-portal.hr/u-sydneyskoj-gradskoj-vijecnici-pronadjen-uvojak-napoleonove-kose/34616/