objavljeno 03.08.2008. 20:41:42

U stampedu hodočasnika u Indiji najmanje 145 mrtvih

Poginuli većinom žene i djeca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Najmanje 145 osoba, uglavnom žena i djece, poginulo je pod nogama tisuća hodočasnika u stampedu u svetištu u sjevernoj indijskoj državi Himachal Pradesh, objavile su tamošnje vlasti.

"Sada imamo potvrdu da je 145 osoba poginulo", rekao je zamjenik načelnika policije Daljit Singh Manhas, prenijela je agencija Reuters.

Stampedo je nastao u hramu Naina Devi posvećenom božici Durgi, na brežuljku u okrugu Bilaspur, oko 320 km sjeverno od indijske prijestolnice New Delhija.

Do nesreće je došlo kada je zbog gužve popustila ograda na uskim i strmim stubama koje vode do hrama što je izazvalo paniku među vjernicima koji su silazili niz stepenice i onih koji su se penjali. Singh Manhas je izjavio da je među žrtvama najviše djece i žena i da bi broj žrtava mogao još rasti.

Novinska agencija Press Trust of India javlja da je 50 osoba ozlijeđeno, prenosi agencija AFP.

Većina žrtava je iz susjedne države Punjab, udaljene pedesetak kilometara.

U hramu se okupilo više desetaka tisuća vjernika kako bi proslavili desetodnevni blagdan Sharavan Ashtami koji je počeo u subotu, a hindusi smatraju da im donosi sreću.

Gužve nisu rijetkost na vjerskim proslavama u Indiji. Tako je u srpnju šest osoba poginulo u sličnom izgredu u državi Orissi na istoku zemlje, a u siječnju 2005. u okrugu Satara, 300 km južno od Bombayja, stradalo je 257 hindusa. (HINA/METRO)

03.08.2008. 20:41:42
http://m.metro-portal.hr/u-stampedu-hodocasnika-u-indiji-najmanje-145-mrtvih/10528/