objavljeno 18.02.2012. 12:26:00
MISTERIJ

U središnjoj Americi misteriozna bolest bubrega ubila 24 tisuće ljudi

Bolesti se ne zna uzrok, kad se otkrije kod bolesnika, već je kasno

Rad na plantažama šećerne repe mogao bi biti uzrok epidemije

Još uvijek nije otkriven uzrok misteriozne bolesti koja hara središnjom Amerikom. Većina od čak 24 tisuće umrlih u posljednjih 10 godina dolazi iz El Salvadora i Nikaragve, a uzrok smrti je otkazivanje bubrega, dok se o uzroku malo zna. Znanstvenici su potvrdili da bolest koju prati otkazivanje bubrega jedinstvena za regiju od Paname do južnog Meksika, ali još uvijek ne postoji odgovor o tome što uzrokuje smrti ljudi.

"Ovo je bolest koja dolazi bez upozorenja, a kada je otkriju, već je kasno", rekao je Wilfred Ordonez iz El Salvadora koji je dobio bolest bubrega s 38 godina i koji posljednjih godina ide na dijalizu, prenosi agencija Associated Press.

Prošle godine je ministrica zdravlja u El Salvadoru, Maria Isabel Rodriguez, zatražila međunarodnu pomoć u borbi protiv epidemije. Znanstvenici vjeruju da je uzrok bolesti svakodnevni rad na plantažama uz minimalne količine vode i maksimalne temperature.

Međutim, aktivisti okrivljuju pesticide i razne kemikalije kojima su radnici godinama izloženi bez adekvatne zaštite. Najveći postotak broja oboljelih je oko plantaže šećerne repe u vlasništvu Pellas Group, kompanija jedne od najbogatijih obitelji u Središnjoj Americi čije plantaže proizvode najviše šećera u regiji.

18.02.2012. 12:26:00
http://m.metro-portal.hr/u-sredisnjoj-americi-misteriozna-bolest-bubrega-ubila-24-tisuce-ljudi/68367/