objavljeno 25.04.2010. 00:29:00
IZVORNA PARTITURA

U riječkom HNK izvedena premijera opere 'Lucia di Lammermoor'

Osobitost riječke izvedbe je da je prvi put u Hrvatskoj u toj operi upotrijebljen instrument glassharmonika, i to po Donizettijevoj zamisli

(Wikipedia)

Opera Gaetana Donizettija "Lucia di Lammermoor" u režiji Damira Zlatara Freya premijerno je izvedena večeras u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca pod ravnanjem Nikše Bareze.

Ova izvedba opere "Lucia di Lammermoor" vjerna je izvornoj Donizettijevoj partituri, za razliku od većine izvedaba u kojima se opera skraćuje i iz nje se izbacuju mnogi instrumentalni prijelazi ili pjevačke dionice.

Osobitost riječke izvedbe je i da je prvi put u Hrvatskoj u toj operi upotrijebljen instrument glassharmonika u sceni Lucijina ludila, i to po izvornoj Donizettijevoj zamisli. Na glassharmonici se svira vlažnim prstima po okrećućim staklenim cilindrima različitog promjera.

U glavnoj ulozi je nastupila Lana Kos, mlada hrvatska sopranistica koja je već nastupala na mnogim uglednim svjetskim opernim scenama. Uz nju su nastupili Vitomir Marof, Davor Lešić, Sergej Kiselev, Siniša Štork, Kristina Kolar i drugi.

Damir Zlatar Frey je i scenograf, kostimograf i koreograf, a svjetlo je oblikovao Raffaele Cavarra.

Opera "Lucia di Lammermoor" romantičarska je opera nastala na talijanskoj belkantističkoj tradiciji. Praizvedena je u Napulju 1835. a francuska verzija je napisana za parišku premijeru 1839. godine nakon velikog uspjeha u Italiji. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 00:29:00
http://m.metro-portal.hr/u-rijeckom-hnk-izvedena-premijera-opere-lucia-di-lammermoor/38604/