objavljeno 10.02.2009. 21:55:14
Surogat u Rijeci

U Rijeci otvorena izložba o Zagrebačkoj školi crtanog filma

Izložba se nalazi u riječkoj galeriji "Mali salon".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiv Kinoteke)

U riječkoj galeriji "Malom salonu" večeras je otvorena izložba "Zagrebačka škola crtanog filma" s izvornim crtežima animiranih filmova nastalih u sklopu te ustanove.

Djelovanja te škole prisjetio se jedan od njezinih tvoraca Borivoj Dovniković, a o izložbi koju je otvorio član Gradskog poglavarstva za kulturu Bože Mimica, govorila je njezina kustosica Vanja Hraste.

Istaknula je da je bilo teško prikupljati građu jer je ostalo još vrlo malo izvornih crteža. Stoga je trebalo nekoliko mjeseci da se prikupi dovoljno izložaka kako bi se moglo oslikati djelovanje škole tijekom tri desetljeća, podsjetila je.

Zagrebačka škola crtanog filma osnovana je 1956. pokretanjem Studija za crtani film. Vanja Hraste je kazala da je pojam Zagrebačka škola crtanog filma prvi upotrijebio teoretičar filma Georges Sadoul 1959. uočivši zajedničke značajke animiranih filmova različitih autora koji su dolazili iz Zagreba.

U Zagrebačkoj školi nastalo je više od 400 filmova koji su osvojili isto toliko nagrada. Prvu važniju nagradu dobio je Vatroslav Mimica za film "Samac" i to Grand prix u Veneciji 1958. Film "Surogat" Dušana Vukotića dobio je 1962. nagradu "Oscar" američke filmske akademije kao prvi neamerički animirani film.

Uz izvorne crteže u sklopu riječke izložbe prikazuju se i animirani filmovi te škole. Izložba je postavljena kao popratni program 17. međunarodne izložbe crteža u crtanom filmu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a otvorena je do 1. ožujka. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 21:55:14
http://m.metro-portal.hr/u-rijeci-otvorena-izlozba-o-zagrebackoj-skoli-crtanog-filma/14791/