objavljeno 06.11.2009. 13:29:09
sunce i more

U prekrasnoj Hrvatskoj hoteli su još uvijek državni

Reuters navodi da Hrvatska nudi mnogo toga lijepog, ali turizam neće napredovati ako se ne obnovi hotelijerski sektor

(Wikipedia)

Novinska agencija Reuters objavila je opsežan tekst o stanju hotelijerstva u Hrvatskoj u kojem, između ostalog, navodi da bismo što prije trebali riješiti privatizacijske probleme u našem hotelijerstvu.

Mnogim hotelima potrebno je obnavljanje i bolje uređenje, ali najveći je problem što država u tom sektoru još uvijek ima monopol.

William Montgomery, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, a sada potpredsjednik grupacije Jadranski luksuzni hoteli, za Reuters je izjavio da s privatizacijom općenito još uvijek ima problema.

''U počecima privatizacije u Hrvatskoj favorizirali su se ljudi bliski prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, nakon čega je nastao otpor prema privatizaciji. Zato danas, nakon 20 godina, država još uvijek posjeduje niz tvrtki u koje spadaju i hoteli, marine ili novine'', kaže Montgomery.

Pavle Radonić, pomoćnik direktora hotela Belvedere u Dubrovniku kaže da je nevjerojatno da se već 18 godina ništa ne poduzima kako bi se hotel obnovio. Šteta nastala tijekom ratnih stradanja nikad se nije sanirala pa je hotel danas ruglo Dubrovnika, a zarađuje 3.500 eura mjesečno iznajmljujući krov za stup za signalizaciju mobitela, te uništeno predvorje za popravak brodova.

Reuters navodi da je Hrvatska, koja nudi kristalno čisto Jadransko more, kakvo se ne može vidjeti na konkurentskim destinacijama poput Italije i Španjolske, doživjela turistički procvat od završetka Domovinskog rata. Relativno prihvatljive cijene i prometna dostupnost zemlje, doveli su do porasta broja turista unatoč ekonomskoj krizi. Većina turista ipak ne odsjeda u hotelima, već u privatnom smještaju.

Prema podacima Hrvatskog fonda za privatizaciju, država još uvijek u svome vlasništvu ima udjele u velikim i važnim hotelima u Opatiji, Dubrovniku, Trogiru, Rabu i Hvaru.

Uređenje hotela bilo bi velika prilika za porast kvalitete turizma, posebice zato što će Hrvatska uskoro ući u Europsku uniju. No, kako bi to postigla, Hrvatska mora riješiti probleme korupcije, bivših loših privatizacija, nejasnih zakona i nedostatak strategije investicija, zaključuje Reuters.

06.11.2009. 13:29:09
http://m.metro-portal.hr/u-prekrasnoj-hrvatskoj-hoteli-su-jos-uvijek-drzavni/25867/