objavljeno 07.09.2010. 19:50:18
SAVE THE CHILDREN

U posljednjih 10 godina preminulo 4 milijuna djece zbog nebrige

Četiri milijuna djece umrla su u zadnjih deset godina zbog toga što njihove vlade nisu provodile odgovarajuću zdravstvenu politiku prema siromašnima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Ovo veoma oštro izvješće zadnje je upozorenje na tom području uoči međunarodne konferencije u Ujedinjenim narodima koncem rujna na kojoj će se raspravljati o naporima koji se ulažu u okviru Milenijskih razvojnih ciljeva (OMD), prihvaćenih na samitu UN-a prije deset godina.

"Stanoviti napredak postignut je zadnjih godina u smanjenju smrtnosti među djecom, ali još uvijek svake godine umire 8,8 milijuna novorođenčadi i djece", ističe Carolyn Milles, dopredsjednica Save the Children.

Organizacija ističe da najviše umiru djeca u siromašnim obiteljima. Najveći problem su zdravstvena skrb prije i nakon rođenja, posebna njega pri porodu i lijekovi za najsmrtonosnije bolesti: upalu pluća, dijareju i malariju koji nisu toliko skupi. Save the Children ocjenjuje da je društvena nejednakost sve veći problem u mnogim zemljama u razvoju.

Po izvješću, od 1990. stopa smrtnosti djece pala je za 28 posto, što je još daleko ispod stope zacrtane u programu Milenijskih razvojnih ciljeva.

Mnoge zemlje s povišenim rizikom - među njima su Gana, Indonezija, Mozambik, Egipat i Bolivija - znatno su smanjile broj umrlih. No Čad, Demokratska Republika Kongo, Kenija, Južnoafrička Republika i Zimbabve zabilježili su proteklih desetljeća porast stope smrtnosti, dodaje se u izvješću. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 19:50:18
http://m.metro-portal.hr/u-posljednjih-10-godina-preminulo-4-milijuna-djece-zbog-nebrige/47507/