objavljeno 14.09.2008. 14:56:55

U pet islamističkih napada najmanje 20 mrtvih

Na meti bogate poslovne četvrti New Delhija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)

U pet islamističkih napada koji su se u subotu navečer dogodili u bogatim poslovnim četvrtima indijske prijestolnice New Delhija ubijeno je najmanje 20, a ranjeno gotovo 100 ljudi, objavile su u nedjelju vlasti koje su, kako tvrde, na tragu počiniteljima.

"Dvadeset osoba je ubijeno, a 98 je ranjeno", rekao je Rajan Bhagat, glasnogovornik policije u saveznoj prijestolnici, iznoseći najnovije podatke o broju ubijenih koji je nešto manji nego prethodne noći kada se govorilo o 22 mrtvih.

Pet eksplozivnih naprava eksplodiralo je u trima različitim četvrtima koje posjećuje indijska nova srednja klasa koja naveliko troši i predvečer šeta povijesnim središtem New Delhija.

Najteži se napad dogodio na Connaught Placeu, simbolu prijestolnice gdje su u razmaku od 45 minuta eksplodirale dvije bombe postavljene u kontejnere za smeće.

Drugu trgovačku četvrt, Greater Kailash koju zbog barova i modernih trgovina posjećuje velik broj indijskih novopečenih bogataša i stranaca, potresle su eksplozije dviju bomba. Meta petog napada bio je sjeverozapadni dio New Delhija s velikim brojem trgovina elektronikom.

Tri druge bombe su pravodobno deaktivirane, potvrdio je glasnogovornik policije: jedna je otkrivena pokraj vojnog slavoluka Porte de l'Inde gdje počinje velika avenija Raj Path s travnjacima i vodoskocima kamo roditelji s djecom dolaze prošetati.

Indijska glasila pišu u nedjelju da je policija već uhitila nekoliko osumnjičenih, ali ne navode druge potankosti.

Odgovornost za napade u elektroničkoj poruci preuzela je nepoznata skupina Indijski mudžahedini. "U Allahovo ime, Indijski mudžahedini su opet udarili. Činite što hoćete. Uhitite nas ako možete", pozivaju u poruci koju su objavili mediji.

Najsmrtonosniji teroristički napadi u Indiji dogodili su se 12. ožujka 1993. u Bombayju (257 mrtvih) i 11. srpnja 2006. u vlakovima i na kolodvorima u tom gradu (186 mrtvih).

Zbog islamističkih napada na čitavom teritoriju Indije uvedeno je stanje povišene pripravnosti. (HINA)

14.09.2008. 14:56:55
http://m.metro-portal.hr/u-pet-islamistickih-napada-najmanje-20-mrtvih/11648/