objavljeno 23.06.2010. 00:35:00
MOSTAR

U istrazi Hypo Alpe Adria grupe obuhvaćeno 75 slučajeva

Prema riječima predsjednika uprave Gottwalda Kranebittera, najveći problemi su nastali zbog agresivnog širenja te slabog upravljanja rizicima

Fotografija vijesti
Predsjednik uprave Hypo Group Alpe Adria Gottwald Kranebitter izjavio je u utorak medijima u Mostaru da je istragom unutar ove banke obuhvaćeno 75 sumnjivih slučajeva poslovanja na području jugoistoka Europe te da su najveći broj slučajeva preuzele sudske vlasti u Austriji.

"Postoji jedan veći broj slučajeva u cijeloj regiji koji istražujemo a što provjerava jedan veći broj odvjetnika i istražitelja. Ono što vam sada mogu reći je da postoji otprilike 75 slučajeva koji su istraženi a značajan broj je otišao javnom tužitelju", rekao je Kranebitter.

>> HNB: Prava istina o prodaji Hypo banke

Predsjednik uprave Hypo banke je s dijelom uprave iz Klagenfurta posjetio BiH i razgovarao s predstavnicima podružnice te vlastima u toj zemlji. Dodao je da razlozi za probleme koji su nastali u grupaciji Hypo banke nisu isključivo vezani za rizične kreditne plasmane ili plaćanja provizija.

>> Slučaj Hypo banke može destabilizirati situaciju u zemlji

"Razlozi za probleme koji su su se pojavili u grupi su različiti. Na prvome mjestu to je bila agresivna politika širenja, upravljanje rizicima nije bilo odgovarajuće a dakako tu su bili i veliki problemi sa zastojem u gospodarstvu", rekao je on. Kranebitter je dodao da je glavna zadaća nove uprave stvoriti uvjete za opreznije poslovanje Potvrdio je da je banka u razdoblju restrukturiranja koje se vodi pred Europskom komisijom te da država Austrija kani u sljedećih četiri do pet godina prodati dijelove banke. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 00:35:00
http://m.metro-portal.hr/u-istrazi-hypo-alpe-adria-grupe-obuhvaceno-75-slucajeva/43180/