objavljeno 17.09.2009. 16:15:35
Ipak se ulaže

U Hrvatskoj u tijeku 61 ulagački projekt

APUI je od osnivanja obradila 221 ulagački projekt, od kojih je 28 realizirano, a 61 je u tijeku

(Corbis)

Kroz 28 realiziranih projekata koje je obrađivala APIU (Agencija za promicanje izvoza i ulaganja) u Hrvatsku je tako od 2006. uloženo ukupno 392 milijuna eura, a otvoreno je 3.180 radnih mjesta. Potencijalna vrijednost 61 ulagačkog projekta čija je realizacija u tijeku iznosi 1.3 milijarde eura uz mogućnost otvaranja još 4.868 novih radnih mjesta, istaknula je Lapić.

Među tim projektima izdvojila je 15 milijuna eura vrijedno ulaganje austrijske tvrtke Franz Oberndorfer u proizvodnju betonskih prenapregnutih proizvoda u Sisku s 300 zaposlenih, kao i 70 do 100 milijuna eura 'tešku' investiciju talijanske tvrtke Fassa Bortolo u proizvodnju materijala za građevinsku industriju u Obrovcu sa stotinjak zaposlenih.

Zapošljavanje stotinjak osoba očekuje se i od 8 do 12 milijuna eura vrijedne investicije indijske kompanije Lukaps u proizvodnju kapsula za lijekove u Ludbregu.

Lapić je izdvojila i dva potencijalna projekta, za koje se ulagačka odluka tek očekuje, odnosno Hrvatska nije jedini kandidat pa APIU ne smije objavili imena ulagača.

To su ulaganje od 100 milijuna eura u prvu od tri faze projekta proizvodnje kućanskih aparata s 300 radnika, te investicija u proizvodnju stakla u vrijednosti od 120 milijuna eura sa 130 zaposlenih.

O značaju izravnih stranih ulaganja, posebice tzv. greenfield investicija, koje čine tek oko 10 posto stranih ulaganja u Hrvatsku, istaknula je Lapić, govore i procjene APIU-a da bi uložene 1.2 milijarde eura godišnje u Hrvatskoj rezultirale izravnim otvaranjem 10 tisuća novih radnih mjesta i još toliko neizravno, kod dobavljača i kooperanata.

Hrvatski BDP bi takva investicija godišnje povećala za jedan do dva posto, a vanjski dug smanjila za jedan do dva posto BDP-a, dok bi država kroz poreze, uštede na socijalnim davanjima i sl. dobila oko milijardu kuna.

Kako bi se povećala takva ulaganja APIU izrađuje plan unapređenja privlačenja i poticanja ulaganja te planove za razvoj poduzetničke infrastrukture, posebno poduzetničkih zona, koje nisu polučile očekivani uspjeh, a radi se i na modelu aktivacije neaktivne imovine u državnom vlasništvu.

(Hina/Metro-portal)

 

17.09.2009. 16:15:35
http://m.metro-portal.hr/u-hrvatskoj-u-tijeku-61-ulagacki-projekt/22307/