objavljeno 10.09.2014. 12:19:00
MAN BOOKER

U finalu izbora za Man Booker autori iz cijelog svijeta

U uži izbor za književnu nagradu Man Booker ušle su dvije spisateljice i četiri spisatelja iz Velike Britanije, SAD-a i Australije

Tko će dobiti prestižnu nagradu
Tko će dobiti prestižnu nagradu (Arhiva)

"Kako nagrada Man Booker širi svoje granice, tih izvanrednih šestero autora čitatelja vode na put oko svijeta, od Velike Britanije, preko New Yorka i Tajlanda do Italije i Calcutte, obuhvaćajući prošlo, sadašnje i buduće vrijeme", kazao je predsjednik ocjenjivačkog suda A.C. Grayling objavljujući listu na konferenciji za novinare u utorak u Londonu.

Amerikanac Joshua Ferris uvršten je s romanom "To Rise Again at a Decent Hour" o krađi identiteta na internetu. Richard Flanagan, jedan od vodećih australskih književnika, u uži je izbor ušao s ljubavnom pričom "The Narrow Road to the Deep North" koja se bavi jednom od najnotornijih epizoda u japanskoj povijesti, gradnjom Burmanske pruge ili Pruge smrti na relaciji Tajland-Burma za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Američku književnost predstavlja Karen Joy Fowler s "We Are All Completely Beside Ourselves", zabavnom, intimnom i iskrenom romanu o jednoj obitelji.

U uži je izbor ove godine uvršteno troje Britanaca. Howardu Jacobsonu nominaciju je donio roman "J", "ljubavna priča neusporedive začudnosti čija se radnja odvija u budućnosti, u svijetu u kojemu je prošlost opasna zemlja". Neel Mukherjee svoju je priču "The Lives of Others" smjestio u Calcuttu, gdje se njegov lik Supratik počinje baviti ekstremnim političkim aktivizmom.

Roman "How to be Both" Ali Smith isprepliće dvije priče o ljubavi i nepravdi u potrazi za odgovorom je li moguće istodobno biti i muškarac i žena, u prošlosti i budućnosti, biti i prisutan i odsutan.

Smith je već dvaput ranije nominirana za nagradu, dok ju je Jacobson 2010. i dobio, za roman "The Finkler Question".

Ovogodišnji je uži popis prvi koji u obzir uzima autore koji objavljuju na engleskom jeziku bez obzira na nacionalnost, nakon što je Man Booker otvoren za sva djela napisana na engleskom jeziku i objavljena u Velikoj Britaniji. Ranije su se za nagradu mogla natjecati samo književna djela autora iz Velike Britanije i zemalja Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

"Dugo smo i intenzivno raspravljali kako bismo popis sveli na tih šestero autora. Rezultat je snažna, inspirativna lista koja, kako vjerujemo, odražava predivnu slojevitost i raznolikost suvremene književnosti na engleskom jeziku", kazao je Grayling.

O dobitniku odlučuje sudački panel koji uz filozofa i pisca Graylinga ove godine čine britanski kritičar i romanopisac Jonathan Bate, američka akademkinja Sarah Churchwell, Alastair Niven sa Sveučilišta u Oxfordu, neuroznanstvenik Daniel Glaser i autorica i kritičarka Erica Wagner.

Nagradu sponzorira grupacija Man Group plc. Pobjednik će dobiti 50 tisuća funta a njegovo će ime biti objavljeno 14. listopada na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu.

10.09.2014. 12:19:00
http://m.metro-portal.hr/u-finalu-izbora-za-man-booker-autori-iz-cijelog-svijeta/87213/