objavljeno 25.01.2017. 16:02:00
TIH

U borbi protiv korupcije RH nazadovala za dva boda

Transparency International Hrvatska priopćio je da je Hrvatska, prema indeksu percepcije korupcije nazadovala za dva boda na ljestvici sa 176 država i opet je među korumpiranim državama

I opet smo sinonim za korupciju
I opet smo sinonim za korupciju (Arhiva)

Indeks percepcije korupcije za 2016. godinu pokazuje da je Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije za dva boda i da se ponovon ubraja u korumpirane države, ističu u TIH-u. Transparency International objašnjava da je korupcija na globalnoj razini porasla zbog nejednakosti i jačanja populizma.

Prema istraživanju, najtransparentnije države u 2016. su Danska s 90, Novi Zeland s 89 i Finska s 88 bodova, a najkorumpiranije su Južni Sudan s 11 i Somalija sa samo 10 bodova.

Hrvatska se ubraja u korumpirane države Europske unije, a od nje su lošije Mađarska i Rumunjska s 48 bodova, Italija s 47, Grčka s 44 i Bugarska s 41 bodom.  

Hrvatska se mora okrenuti vlastitim snagama, kako bi se osigurala transparentnost rada političkih institucija, i potaknuti aktivizam građana u svakodnevnom zalaganju za pozitivne društvene vrijednosti poput povjerenja, a pogotovo poštenja, navodi u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

U odnosu na države regije, najviše su napredovali Kosovo i Albanija, za tri boda, Srbija za dva te Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija za jedan bod. Hrvatska je pala za dva boda, a Makedonija za pet bodova. Slovenija sada ima 61 bod, Hrvatska 49, Crna Gora 45, Srbija 42, Bosna i Hercegovina i Albanija 39, Makedonija 37 te Kosovo 36 bodova.

U TIH-u smatraju da korupcija nije i ne smije biti povezana s ideologijom, nego je rezultat pohlepe koja nije niti lijeva niti desnaTo je jedini objektivan kriterij na kojem bi se morao temeljiti svaki istraživački rad o percepciji korupcije u institucijama pojedine države, tvrde u toj organizaciji.

25.01.2017. 16:02:00
http://m.metro-portal.hr/u-borbi-protiv-korupcije-rh-nazadovala-za-dva-boda/102708/