objavljeno 07.04.2009. 09:46:54

U BiH katolici nestaju

Komarica: Za 20 godina više neće biti katolika u Banjalučkoj biskupiji

(Corbis)

Broj katolika u Banjalučkoj biskupiji nastavlja se smanjivati i ako se taj trend nastavi za dvadeset godina tamo više neće biti niti jednog vjernika, upozorio je banjalučki biskup Franjo Komarica.

"Broj katolika u mojoj biskupiji pao je na brojku manju od šest tisuća. To je manje nego 1996. godine", izjavio je biskup Komarica ističući kako je to dovoljan dokaz da su netočne ocjene koje govore o povratku Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, a posebice na područje Republike Srpske.

Komentirajući za "Dnevni avaz" od utorka tvrdnju kardinala Vinka Puljića kako je evidentno da Hrvati nastavljaju "curiti" iz BiH Komarica je kazao kako o tome nema dvojbe te da se svi zbog toga moraju zabrinuti.

"Ako se ovako nastavi, može se točno izračunati godina kada će izumrijeti svi starci koji su se vratili. Za 20 godina svi će pomrijeti"

"Ako se ovako nastavi, može se točno izračunati godina kada će izumrijeti svi starci koji su se vratili. Za 20 godina svi će pomrijeti", izjavio je banjalučki biskup.

Za Hrvate iz BiH, ustvrdio je Komarica, nije rješenje naprosto se preseliti u Hrvatsku jer oni tako samo napuštaju zemlju koja im je domovina te je poručio kako je on nikada neće ostaviti.

"Ja odavde neću ići. Možete me ubiti, možete raditi što hoćete, ali neću ići", kazao je Komarica podsjetivši na odgovornost političara za sadašnje stanje i to prije svega zbog činjenice da ne čine ništa kako bi ljudima vratili ono što im je bespravno oduzeto.

Zamjerku je uputio i hrvatskim političarima ocijenivši kako je rezultat svih njihovih nastojanja loš.

Predstavnicima međunarodne zajednice je poručio kako im je krajnje vrijeme da jasno kažu što kane s Hrvatima i katolicima u BiH, a ponovo je istaknuo kako je veoma zabrinut ponašanjem i stajalištima nekih od međunarodnih dužnosnika jer oni, kako je ustvrdio, ne vode računa o uspostavi pravne države i života dostojna čovjeka. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 09:46:54
http://m.metro-portal.hr/u-bih-katolici-nestaju/16317/