objavljeno 05.10.2009. 18:01:40
14.-18. LISTOPADA

U Arenu na špek i čvarke

Očekuju vas eksponati bogate tradicije, eko-tržnica, seoski proizvodi, rukotvorine, jela, narodni plesovi, stari sportovi i iznimno kulturno bogatstvo ruralnih krajeva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (zagreb.hr)

Eko-etno Hrvatska, najveća i najposjećenija izložba proizvoda i usluga ruralnih područja Hrvatske, ove godine prvi će se put održati u zagrebačkoj Areni, od 14. do 18. listopada.

Na sajmu će se predstaviti 15 županija, 10 gradova i 5 stranih partnera (Federacija BIH, Republika Srpska, Republika Slovenija, Republika Srbija i Južnomoravska regija - Češka) te brojni samostalni izlagači iz svih dijelova Hrvatske, koji će pokazati bogatstva i raznolikosti ruralne i turističke ponude svog kraja.

Osim tradicionalnih proizvoda i usluga, predstavit će se i tradicijski, pomalo zaboravljeni zanati, folklor i gastronomija, čime će se pokazati da Hrvatska ima itekako puno toga ponuditi stranim, ali i domaćim turistima. Ove se godine očekuje više od 60 tisuća posjetitelja.

U okviru sedmog Eko-etna, održava se i međunarodni Eko-etno Europa te Sajam ruralnog turizma Eko-etno Tour. U sklopu manifestacije održat će se i izložba autohtonih hrvatskih suvenira u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske. Nova dimenzija izložbe je predstavljanje slanine, čvaraka, meda, sireva i likera, također njihovo ocjenjivanje, show cooking i degustacija te Eko-etno wellness centar & spa zona (aromatično bilje i svakodnevne masaže).

Prvi put Eko-etno, sajam u organizaciji Hrvatskog farmera d.d., izdvojit će se od manifestacije Jesenski zagrebački velesajam te s promijenjenom koncepcijom, osim brojnih posjetitelja, privući i predstavnike Vlade RH, župane, gradonačelnike te ostale visoke dužnosnike.

Svakodnevno će se na sajmu održavati razne projekcije eko-filmova i igraonice s različitim temama, te snimanje milenijske fotografije pod vodstvom Šime Strikomana, da bi se na zabavan, a ujedno edukativan način i najmlađima predstavila bogata ponuda ruralnih proizvoda i usluga Hrvatske.

Također, u sklopu ovogodišnje manifestacije organizirat će se svojevrsna eko-etno tržnica, na kojoj će posjetitelji moći razgledati i kupiti neki od autohtonih suvenira. Sam ulazak na sajam omogućen je kupnjom ulaznica s mogućnosti i kupovine "obiteljske ulaznice", s kojom će svaki posjetitelj moći sudjelovati i u nagradnoj igri.

I ove će godine posebna pozornost biti posvećena stručnim i gospodarskim sadržajima koji manifestaciju tradicionalno pretvaraju u mjesto susreta proizvođača i malih gospodarstvenika s gospodarskim subjektima.

Na sajmu EEH naći će se stručne teme o ekološkoj proizvodnji, bit će organizirani stručni skupovi i poslovna edukacija u sklopu koje će predavanja održati uvaženi stručnjaci s područja ruralnog turizma, marketinga i gospodarstva. U okviru sajma, uz poslovne edukacije, organizirat će se i poslovne radionice (workshop), gdje će kao ponuditelji domaćih proizvoda i usluga sudjelovati poduzetnici raznih profila ruralnog turizma.

EEH se tim radionicama i poslovnom edukacijom nastoji pozicionirati kao prava kontinentalna turistička burza s konkretnim financijskim pokazateljima, te je tako nezaobilazan turistički i poslovni događaj značajan za cijelu Hrvatsku. Osim navedenog, tradicionalno će se održati i EEH večera, na kojoj će se s posebnim programom tradicionalnih jela iz svih hrvatskih regija predstaviti Hrvatski kuharski savez.

Piše: Zagreb.hr
05.10.2009. 18:01:40
http://m.metro-portal.hr/u-arenu-na-spek-i-cvarke/23641/