objavljeno 13.04.2010. 20:30:04
BRZA KOMUNIKACIJA

Twitter bi mogao biti efikasan sustav uzbune za epidemije

Microblogging servis i društvena mreža koja se temelji na razmjeni kratkih poruka - Twitter - može poslužiti i kao sustav uzbunjivanja za epidemije

Fotografija vijesti

Znanstvenici su na tu zamisao došli pošto su utvrdili da je između svibnja i prosinca 2009. na Twitteru bilo postavljeno oko tri milijuna poruka na engleskom koje su sadržavale riječ "gripa".

Svoju su zamisao predstavili u utorak na kongresu u Beču o zaraznim bolestima gdje se okupilo oko 8000 stručnjaka iz cijelog svijeta.

"Kako je riječ o mediju u stvarnu vremenu, mogao bi nam omogućiti brz odgovor zdravstvenih vlasti u slučaju potrebe i izvanredne hitnosti", kazala je Parry Kostkova čija ekipa usko surađuje s Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti i Britanskim nacionalnim zdravstvenim sustavom (NHS).

Među "tweeterima" su znanstvenici otkrili 12.954 poruke koje sadrže rečenicu "Imam svinjsku gripu" ili 12.650 poruka "Imam gripu".

HNS smatra da bi s pomoću Twittera mogao tijekom Olimpijskih igara u Londonu 2012. obavijestiti posjetitelje o ambulantama, službama hitne pomoći, liječnicima specijalistima i zubarima.

Za razliku od Facebooka, gdje svi strogo drže zaključane svoje profile, fotografije i linkove te komuniciraju s uskim krugom ljudi koje (većinom) poznaju, kod Twittera nema skrivanja statusa, fotografija i drugih sadržaja. Na Twitteru se sve dijeli sa svima. Doduše, postoji opcija zaključavanja statusa, no to gotovo nitko ne čini. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 20:30:04
http://m.metro-portal.hr/twitter-bi-mogao-biti-efikasan-sustav-uzbune-za-epidemije/37783/