objavljeno 15.09.2009. 14:53:57
Opasnost iz vode

Tuševi su prepuni bakterija

Svaka treća glava za tuš sadrži čitave kolonije bakterija koje u najgorem slučaju mogu izazvati ozbiljne bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Vlažno i mračno okruženje u glavi tuša predstavlja idealne uvjete za život i razmožavanje bakterija koje su najopasnije prilikom puštanja prvog mlaza vode.

Američki stručnjaci za molekularnu biologiju analizirali su 45 glava za tuširanje iz kućanstava diljem zemlje i došli do zapanjujućih rezultata.

Čak 30% tuševa sadržavalo je neočekivano puno mikro-bakterija koje kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom mogu izazvati teške upale pluća.

Koncentracija bakterija u glavi tuša prosječno je bila čak sto puta viša nego u vodi puštenoj iz pipe pa znanstvenici vjeruju da se bakterije nastanjuju u kolonama, tzv. biofilmovima, pri čemu im bolje uvjete za život pružaju plastični od metalnih tuševa.

"Nemojte nikada prvi mlaz tuša pustiti direktno na tijelo, jer ćete na sebe pustiti vrlo opasnu skupinu bakterija", upozorava Norman Pace, voditelj istraživanja.

Bakterije posebno napadaju trudnice te starije i bolesne osobe.

Simptomi bolsti su umor, suhi kašalj, problemi s disanjem i sveopća nelagoda.

Istraživanja su ujedno pokazala da je borba protiv nepoželjnih stanovnika tuša dugoročna i neizvjesna.

Sredstva za čišćenje koja sadrže izbjeljivače čak dovode do dodatnog razmnožavanja bakterija, što upućuje na to da su otporne na klor.

"Ako vaš imunološki sustav nije oslabljen, slobodno nastavite s bezbrižnim tuširanjem, ali imajte na umu da tuširanje predstavlja rizik kao i mnoge druge stvari u životu", zaključuje se u istraživanju.  

15.09.2009. 14:53:57
http://m.metro-portal.hr/tusevi-su-prepuni-bakterija/22109/