objavljeno 20.01.2021. 10:31:00
STVARNO?

Trump planira osnovati novu stranku?

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump proveo je posljednje dane mandata u razgovoru sa suradnicima o formiranju nove političke stranke

Misli da može...
Misli da može... (Arhiva)

Donald Trump je o toj temi razgovarao s nekoliko pomoćnika i drugim bliskim ljudima prošlog tjedna, navodi The Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore. Predsjednik je u tim razgovorima otkrio i da bi novu stranku želio nazvati 'Patriotska stranka'.

Posljednjih dana Trump se sukobio s nekoliko republikanskih čelnika, uključujući vođu većine te stranke u Senatu, Mitcha McConnella koji je u utorak rekao da je Trump zaslužio prozivke u kojima ga se krivi za provociranje upada u Kongres 6. siječnja kada je živote izgubilo pet osoba.

Ankete pokazuju kako Trump i dalje ima snažnu potporu redovnih republikanskih glasačima.

Nejasno je koliko je Trump ozbiljan u pogledu pokretanja nove stranke, koja bi zahtijevala značajno ulaganje vremena i novca, navodi list.

Predsjednik ima veliku bazu pristaša, od kojih neki nisu bili duboko uključeni u republikansku politiku prije Trumpove kampanje 2016. godine.

Treće stranke u prošlosti u Sjedinjenim Američkim Državama obično nisu imale uspjeha. Svaki napor da se pokrene nova stranka vjerojatno bi se suočio s žestokim protivljenjem dužnosnika republikanske stranke, koji bi se uznemirili od same pomisli da bi Trump mogao smanjiti potporu republikanskim kandidatima.

Da priče o osnivanju nove stranke možda nisu bez osnove govori i znakovita poruka koju je poslao u svom završnom obraćanju javnosti kao predsjednik iako ga u Senatu očekuje suđenje u sklopu postupka opoziva, koje može rezultirati i zabranom obavljanja javne dužnosti.

Trump je istaknuo kako je njegov pokret MAGA (Make America Great Again) 'tek početak'.

'U trenutku kada se pripremam predati vlast novoj administraciji, želim da znate da je pokret kojeg smo pokrenuli tek početak', poručio je Trump.

20.01.2021. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/trump-planira-osnovati-novu-stranku/129900/