objavljeno 21.08.2017. 16:29:00
EH, DA ...

Trump i rasizam

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije baš poznat po političkoj korektnosti i senzibiliziranom jeziku. Popis njegovih rasističkih komentara je dug. Donosimo neke od njih

Trump udara bez zadrške
Trump udara bez zadrške (Arhiva)

Mržnjom ispunjena retorika za vrijeme izborne kampanje, uvredljivi tweetovi puni rasističkih stereotipa - ili pak nedostatak jasnog distanciranja od desnoekstremnog nasilja poput onog u gradiću Charlottesvilleu. Često je Trump izjavio nešto što je diljem svijeta izazivalo zgražanje.

Trump o Obami: "Zašto ne pokaže svoj rodni list?"

Predsjednik crne boje kože? U očima pristaša rasističkog takozvanog "Birther" pokreta to apsolutno ne ide. Trump je dugo bio najpoznatiji zagovornik teorije prema kojoj Barack Obama navodno nije rođen u SAD-u već u Keniji te da nije kršćanin. U jednom intervjuu za američki televizijski kanal ABC je Trump 2011. godine prvi put izjavio svoje sumnje u mjesto rođenja tadašnjeg predsjednika SAD-a. "Zašto ne pokaže svoj rodni list", kazao je Trump tada. Zatim, u kolovozu 2012., usred izborne utrke između Obame i republikanca Mitta Romneya, Trump je dolio ulje na vatru preko Twittera: "Jedan izuzetno vjerodostojan izvor je nazvao u mom uredu i kazao mi da je rodni list Baracka Obame falsifikat."

Uvijek iznova je Trump pod upitnik dovodio Obamin legitimitet, ustrajavao na teoriji zavjere - čak i nakon što je Bijela kuća objavila Obamin rodni list. U rujnu 2016. je tada predsjednički kandidat Trump odjednom priznao: "Predsjednik Obama je rođen u SAD-u i točka." No nije poznato je li se ikad ispričao kod svog prethodnika za tu apsurdnu diskreditaciju.

Trump o meksičkim migrantima: "Kriminalci i silovatelji"

Stalni "hit" za vrijeme Trumpove izborne kampanje je bilo njegovo huškanje protiv Meksikanaca. Uvijek iznova je vrijeđao Meksikance i Amerikance s meksičkim korijenima. 2015. je Trump grmio: "Meksiko nam ne šalje one najbolje. Šalje nam ljude koji imaju mnoge probleme. Oni donose droge, kriminal, oni su silovatelji. A neki od njih, pretpostavljam, su dobri ljudi." Trump je iz toga izveo jedno od svojih najspornijih izbornih obećanja: izgradnju zida na granici sa susjednom zemljom, a koji "Meksiko mora platiti".

Trump o muslimanskoj majci vojnika: "Smije li ona uopće govoriti?"

Dodatni žestoki ispad je bila Trumpova reakcija na govor Khizra Khana čiji je sin 2004. kao američki vojnik poginuo u ratu u Iraku. Taj američki odvjetnik s pakistanskim korijenima je u ljeto 2016. na stranačkom kongresu demokrata izrazio žestoku kritiku zbog Trumpove predsjedničke kandidature i njegovog rasizma. Dok je govorio njegova supruga Ghazala Khan je stajala pored njega. Njezinu šutnju je Trump interpretirao na svoj način: "Ako pogledate njegovu ženu, kako je stajala tamo. Nije imala ništa za reći. Možda nije smjela ništa govoriti." Na društvenim mrežama je to shvaćeno ne samo kao neumjesno, već i kao rasistička izjava protiv muslimana.

Trump o muslimanima: "Islam nas mrzi"

Iz raznih Trumpovih citata se može iščitati odbojnost prema muslimanima. Tako je Trump u jednom intervjuu 2015. za TV-kanal ABC tvrdio o terorističkim napadima od 11. rujna 2001.: "Tu su bili ljudi u New Jerseyu koji su to gledali, veliki dijelovi arapskog stanovništva koje je slavilo kad su se urušile zgrade." Tvrdnja koja je dokazano bila lažna.

Na CNN-u je u ožujku 2016. predsjednički kandidat Trump izjavio: "Mislim da nas islam mrzi." Drugi put je kazao: "Imamo probleme s muslimanima i imamo probleme s muslimanima koji dolaze u našu zemlju." Jedna od prvih službenih odluka predsjednika Trumpa je zatim bila i sporna zabrana ulaska u zemlju za ljude iz šest većinski muslimanskih zemalja.

Trump o desnom ekstremizmu: "Rasizam je zao"...ili ipak ne?

Nakon nasilja desnih ekstremista i sukoba s protudemonstrantima Trump prvo nije izjavio ništa. Zatim je govorio o "nasilju na svim stranama" a da eksplicitno ne imenuje rasiste i neonaciste. Nakon žestoke kritike je ipak jasno izjavio: "Rasizam je zao i oni koji u to ime čine nasilje su kriminalci i zločinci". Nekoliko dana kasnije je takoreći revidirao svoju izjavu i ponovno izjavio: "Na jednoj strani je bila jedna grupa koja je bila loša, na drugoj strani je bila jedna grupa koja je također bila jako nasilna."

Ono što je u tom kontekstu brizantno jeste i uloga Stevea Bannona. Trumpov glavni strateg je bio šef desnopopulističkog medijskog magazin "Breitbart", glasila rasističkog pokreta "Alt-Right". Osim toga, kritičari Trumpu predbacuju da se ne distancira dovoljno vjerodostojno od desnoekstremnih skupina kao što su bijeli suprematisti, Ku Klux Klan ili "Alt-Right". Dodaju kako Trump te grupacije samo potvrđuje u njihovoj mržnji.

Piše: Vera Kern/DW
21.08.2017. 16:29:00
http://m.metro-portal.hr/trump-i-rasizam/106854/