objavljeno 13.05.2023. 13:00:00
HMMM...

Tropske bolesti stižu - nama?

Znanstvenici u Njemačkoj upozoravaju da bi tropske bolesti koje prenose kukci mogle u budućnosti postati opasnost za ljude u Europi, čak i uz umjeren porast temperature zbog klimatskih promjena

Moglo bi biti problema...
Moglo bi biti problema... (Arhiva)

Klimatske promjene rade nam probleme koje nismo do sada imali, tvrde stručnjaci. Naime, studija Istraživačke skupine za medicinsku bioraznolikost i parazitologiju na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu sugerira da će rastuće temperature dovesti do toga da će kukcima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Europi.

Studiju je naručila Njemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti.

Među kukcima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može prenijeti viruse denge, žute groznice ili zika virus na ljude.

Ova vrsta komaraca izvorno je porijeklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u dijelovima srednje Europe. Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo.

Istraživački tim predvođen biolozima Sarah Cunze i Svenom Klimpelom na primjeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Europi ovisno o temperaturi.

U drugom koraku znanstvenici su ispitali kako različite temperature utječu na prijenos patogena.

Otkrili su da će čak i uz porast globalne temperature za manje od dva stupnja Celzijusa, klimatski uvjeti koji pogoduju prijenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladavati u gotovo svim dijelovima Europe.

Znanstvenici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno educirati liječnike o cijepljenju, dijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti.

13.05.2023. 13:00:00
http://m.metro-portal.hr/tropske-bolesti-stizu-nama/142384/