objavljeno 24.06.2025. 13:01:00
SAVJETI

Tri vrste mesa koje nisu dobre za vas

Važno je znati koje vrste mesa najviše opterećuju organizam i pokušati ih zamijeniti zdravijim alternativama

Riješite se ovoga...
Riješite se ovoga... (Arhiva)

Meso je odličan izvor proteina i nekih esencijalnih nutrijenata, određene vrste - osobito one s visokim udjelom zasićenih masti i soli - mogu povisiti krvni tlak i razinu lošeg (LDL) kolesterola. Razni nutricionisti upozoravaju da su upravo takve namirnice jedan od čimbenika rizika za razvoj srčanih bolesti. Važno je znati koje vrste mesa najviše opterećuju organizam i pokušati ih zamijeniti zdravijim alternativama. U nastavku su tri vrste mesa koje bismo, prema savjetima stručnjaka za prehranu, trebali izbjegavati ili barem ograničiti ako pazimo na krvni tlak i kolesterol.

Masna svinjetina (npr. vratina, carsko meso) - svinjetina sama po sebi nije nužno loša, ali određeni dijelovi - poput vratine ili carskog mesa - sadrže izrazito visok udio zasićenih masti koje mogu povećati razinu LDL kolesterola. Stručnjaci upozoravaju da redovita konzumacija masnih komada svinjetine povećava rizik od stvaranja naslaga u arterijama, što dugoročno može dovesti do ateroskleroze. Također, ove vrste mesa često se pripremaju na način koji dodatno pojačava njihovu kaloričnost - prženjem, pohanjem ili pečenjem s puno ulja.

Pohano i prženo meso - bez obzira na vrstu mesa, način pripreme igra ključnu ulogu u njegovu utjecaju na zdravlje. Pohanje i prženje mesa u dubokom ulju značajno povećavaju unos nezdravih masnoća, osobito trans masti i zasićenih masnoća koje negativno utječu na kolesterol. Stručnjaci ističu da takva priprema mesa može povisiti razinu LDL kolesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama, čime se povećava rizik od hipertenzije i srčanih bolesti.

Prerađeno crveno meso (npr. kobasice, hrenovke, salame) - prerađeni mesni proizvodi poput kobasica, hrenovki i raznih salama često su bogati zasićenim mastima, solju i konzervansima koji mogu negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje. Prema riječima stručnjaka, redovita konzumacija ovih namirnica povezuje se s povišenim krvnim tlakom, višom razinom kolesterola te povećanim rizikom od srčanih bolesti. Osim toga, aditivi koji se koriste u preradi mesa mogu dodatno opteretiti organizam i utjecati na metabolizam lipida.

Sve u svemu, iako ne moramo potpuno izbaciti meso iz prehrane, stručnjaci savjetuju da pažljivo biramo koje vrste mesa konzumiramo i u kojim količinama. Male promjene mogu imati velik utjecaj na zdravlje srca.

24.06.2025. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/tri-vrste-mesa-koje-nisu-dobre-za-vas/152208/