objavljeno 02.11.2020. 11:02:00
SAVJETI

Tri stvari koje treba čistiti svakodnevno u koroni

U početku smo dezinficirali i čistili sve temeljito kako bi se smanjio rizik od zaraze, ali s vremenom su se pojedini opustili

Treba čistiti svaki dan
Treba čistiti svaki dan (Arhiva)

U vrijeme pandemije koronavirusa brojne navike smo promijenili, a neke od njih odnose se i na čišćenje. No, s obzirom na to da nam i sezona gripe kuca na vrata, rizik od zaraze raste pa je važno poduzeti određene mjere opreza. 

To ne znači da sada svaki kut u kući trebate iznova očistiti, ali postoje neke stvari koje nose brojne bakterije i njih bi trebalo redovito i temeljito čistiti.

Ovo su tri najvažnije stvari koje morate čistiti 2-3 puta dnevno kako biste smanjili rizik od zaraze. Te stvari nose većinu klica u usporedbi s drugima i ne treba ih shvaćati olako.

Kvake na vratima - kvake se moraju redovito čistiti, posebno na glavnim vratima. Kvake dodirne u danu nekoliko ljudi, a još i više ako živite u zgradi. Kada dođete izvana, najprije dodirnete kvaku kako bi ušli u kuću i tako prenesete na kvaku sve klice koje su bile na vašim ruka. Prema tome, kvake je potrebno čistiti nekoliko puta dnevno.

Maske - maske su postale novo normalno tijekom pandemije. One sprječavaju ulazak bakterija i virusa u naše tijelo, a istovremeno štite i druge od ans. No, kada napustite kuću maske su izložene prljavštini, peludi i različitim vrstama klica. Ako masku nakon toga ponovno nosite, a da je prethodno niste oprali, ukoliko je riječ o pamučnoj, dakako, prljavština i klice ulaze u dišni sustav, povećavajući šanse da se razbolite. U zimi se pogoršava i zagađenje zraka, što je dodatni razlog zašto masku treba redovito čistiti ili mijenjati.

Mobiteli - mobilni telefon dom je različitih bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti. Mobitele nosimo sa sobom na razna mjesta i koristimo ga svakodnevno. No, mobitel je leglo raznih klica, uključujući E. coli, staph i Strep. Zapravo, prema istraživanju, naš mobitel sadrži 10 puta više bakterija nego toaletno sjedalo.

02.11.2020. 11:02:00
http://m.metro-portal.hr/tri-stvari-koje-treba-cistiti-svakodnevno-u-koroni/128408/