objavljeno 11.09.2020. 09:01:00
ZANIMLJIVO :)

Trčanje sigurno produžuje život

Najvažnije otkriće jest da trčanje 'vraća' više vremena od vremena koje je uloženo, jednostavnije rečeno - pomlađuje vas

Samo trčite!
Samo trčite! (Arhiva)

Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa tvrde kako vam jedan sat trčanja daje ekstra sedam sati života. U sedam sati stvarno puno toga možete napraviti! Ići na tečaj fotografije koji ste uvijek htjeli, ali nikad niste stigli.

pola dana na skakanju po trampolinima s klincima. Ili završiti više tu igricu koju nikako ne stignete zbog posla....

Novo istraživanje nastavak je studije iz 2014. objavljene u časopisu koji izdaje American College of Cardiology, koja je zaključila kako se trčanje samo pet do deset minuta dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima. 

Sad je nastavak istraživanja objavljeno u Progress in Cardiovascular Disease. U obje studije koautor je Duck-chul Lee, profesor kineziologije sa Sveučilišta Iowa.

i njegov tim otkrili su kako je 'odlazak na trčanje' smanjio rizik od prerane smrti za čak 40 posto. I to neovisno o brzini trčanja ili prijeđenim kilometrima.

Najvažnije otkriće jest da trčanje 'vraća' više vremena od vremena koje je uloženo. Naime, da su svi oni koji su sudjelovali u istraživanju počeli trčati, bilo bi 16 posto manje smrtnih slučajeva, a 25 posto manje fatalnih srčanih udara.

Brojka od sedam sati bazirana je na sljedećim pretpostavkama:

  • dva sata treniranja tjedno može se prevesti u manje od šest mjeseci aktivnog života u 40 godina
  • to bi pomoglo većem životnom vijeku od 3.2 godine
  • iako bi to značilo da bi dobili sedam sati za svaki sat koji ste proveli trčeći, Lee ističe da vas trčanje ipak ne čini besmrtnima
Ukratko - trčite!

11.09.2020. 09:01:00
http://m.metro-portal.hr/trcanje-sigurno-produzuje-zivot/127407/