objavljeno 07.02.2008. 22:35:39

Toyotin hibrid u Le Mansu?

Denso SARD Supra Super HV-R Hybrid
Denso SARD Supra Super HV-R Hybrid

Prema pisanju Yomiyuri Shimbun Newsa, šefovi Toyote razmišljaju o tome da na utrku 24 sata Le Mansa 2010. godine pošalju svog trkača hibrida. To bi bio logičan potez za ovu tvrtku jer su dva hibrida već imali na utrkama 24-hour Enduro u Japanu u protekle dvije godine.

Pritom je njihova Denso SARD Supra Super HV-R Hybrid čak 2007. pobijedila, a opremljena je jednim elektromotorom za oba kotača na stražnjoj osovini, te sa još dva na svakome od prednjih kotača.

Upućeni upozoravaju kako bi Toyotino pojavljivanje na legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa bila prava promocija hibrida. Usto bi to uzrokovalo bolju prodaju Toyotinih osobnih automobila hibrida, čemu šefovi svake tvrtke teže.

Uostalom, Toyota nije bila u Le Mansu još od 1999., pa bi bilo vrijeme povratka. S druge strane, puno toga ovisi o Hondinom angažmanu u natjecanju Formule 1. Njima to više nije prioritet, nego su, piše Yomiyuri Shimbun, čak najavili pauzu u stvaranju novih F1 motora, kako bi se mogli posvetiti utrkama sa hibridima.

Japanci su očito ocijenili da su pravi primjer Audi i Chevrolet kojima se isplati tehnologiju sa sportskih automobila rabiti za osobna vozila, dok je sa F1 tehnikom to malo teže ostvarivo... 

Piše: ŽS
07.02.2008. 22:35:39
http://m.metro-portal.hr/toyotin-hibrid-u-le-mansu/2592/