objavljeno 10.04.2010. 19:52:00
FANTASTIČAN EKSPERIMENT

Toulouse: Pješaci testiraju pločnik koji prikuplja električnu energiju

Pločnik može prikupiti 30 watti električne energije, što je dovoljno da navečer osigura uličnu rasvjetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - Ilustracija)
Pješaci će u francuskome gradu Toulouseu u sklopu dvotjednog pilot projekta koračati specijalno dizajniranim pločnikom koji će, dok oni hodaju, prikupljati električnu energiju, a cijela svrha projekta je njezina ušteda.

Pločnik je 'izumio' stručni tim nizozemske tvrtke Jaap Van der Braak. U pločnik su ugrađeni mikro-senzori koji prikupljaju energiju što je stvaraju ljudski koraci i skladište je u baterijama. Ovo bi moglo omogućiti prikupljanje električne energije tijekom dana i njezino korištenje navečer kada je na ulicama manje ljudi.

Svojevrstan elektromehanički pločnik, osjetljiv je na pritisak, odnosno korake, i ima vrlo snažne opruge, zbog čega energiju pokreta "pretvara" u električnu energiju. Pločnik može prikupiti 30 watti električne energije, što je dovoljno da navečer osigura uličnu rasvjetu, a emisija Co2 smanjuje se za trećinu.

"Riječ je o eksperimentu, no ovaj sustav, jedinstven u svijetu, u dogledno bi nam vrijeme mogao omogućiti njegovu primjenu i uštedu električne energije u cijelome gradu", izjavio je zamjenik gradonačelnika zadužen za održivi razvoj Alexandre Marciel. (hina/metro-portal)

10.04.2010. 19:52:00
http://m.metro-portal.hr/toulouse-pjesaci-testiraju-plocnik-koji-prikuplja-elektricnu-energiju/37557/