objavljeno 18.03.2010. 16:13:04
NATURAL REMEDIES

Top 6 lijekova koje dugujemo prirodi

Zaboravite na tablete i kemikalije – sve što trebate za liječenje i ublažavanje boli nalazi se oko vas, u prirodi

(Romina N McGuinness/MWN)

Farmaceutski lijekovi koje koristimo u velikom su broju slučajeva zapravo proizvedeni od biljaka koje nas okružuju u prirodi. No, od svih lijekova koje je zapadna medicina proizvela još uvijek je bolje ono što se nalazi izravno u prirodi, a postoji i nekoliko vrsta lijekova koje nam je podarila priroda, a izvrsni su za liječenje različitih bolesti.

1. Lišće peperminta

Lišće peperminta često se pije kao čaj i posebice se koristi za probleme s crijevima, uključujući probavu i sindrom nadraženog debelog crijeva. Također može pomoći u smanjenju žgaravice.

2. Kora drveta vrbe

Ovaj prirodni lijek već se tisućama godina koristi za smanjenje visoke temperature i ublažavanje upala. Ljudima se savjetovalo da ju žvaču dok njezini učinci ne počnu djelovati. Kora vrbe sadrži salicin, kemikaliju sličnu aspirinu u smislu medicinskih mogućnosti. I danas se još uvijek koristi kao lijek za bol, glavobolje i upale kao što je tendonitis.

3. Korijen đumbira

Đumbirovim korijenom liječilo se nadraženo grlo, artritis i visoka temperatura. Osim toga je učinkovit za liječenje povraćanja uzrokovanog morskom bolesti ili bolesti kretanja, kao i vrtoglavice i mučnine.

4. Čili papričice

One sadrže kapsaicin, sastojak koji olakšava bol uzrokovanu artritisom i osipom kože, i to kad se nanosi izvana. Iznutra pak kapsaicin aktivira otpuštanje endorfina čiji je učinak na bol iznimno blagotvoran. Čili papričice koriste se i kao tonik, ali i za olakšavanje probave.

5. Češnjak

Češnjak sadrži sastojak koji se zove alicin. Njegove antibakterijske kvalitete uspoređuju se sa slabijim oblikom penicilina. Između ostalog se koristi kao blagi lijek za atletsko stopalo (infekciju kože stopala između prstiju), čireve na ustima, rane, visok krvni tlak i slabokrvnost.

6. Sjemenke maka

Opijum, odnosno mak, koristi se u morfiju i kodeinu, ali izaziva osvisnost pa je njegova medicinska upotreba strogo kontrolirana.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
18.03.2010. 16:13:04
http://m.metro-portal.hr/top-6-lijekova-koje-dugujemo-prirodi/35781/