objavljeno 29.04.2017. 10:31:00
NAJAVE

Tomson Highway uz goste predstavlja „Songs in the Key of Cree“ u zagrebačkom Saxu

Na zagrebačkom koncertu pjesme će pjevati Patricia Cano, Kanađanka peruanskog podrijetla, a pratit će ju jazzist Marcus Ali na saksofonu te sam Highway na klaviru

Highway pjeva na Cree jeziku
Highway pjeva na Cree jeziku (Arhiva)

"Songs in the Key of Cree" je kompilacija pjesama koje je tijekom proteklih trideset godina napisao kanadski dramatičar, tekstopisac i pijanist Tomson Highway, pripadnik autohtonog naroda Cree. Zagrebačkoj publici predstavit će ih u subotu, 29. travnja u klubu Sax!

Dvanaest pjesama iz nastupa preuzeto je iz njegovih pet mjuzikla, i to redom: "Rose", "The Incredible Adventures of Mary Jane Mosquito", "The (Post) Mistress ", "The Sage, the Dancer, and the Fool", a novi materijal na kojem radi tek treba dobiti naslov.

Ono što pjesme čini jedinstvenima je tekst na jeziku naroda Cree, što je ujedno i najrašireniji jezik autohtonog stanovništva u Kanadi. Winnipeg, Manitoba, Saskatoon, Saskatchewan, Chicoutimi, Quebec, Ottawa - sve je to na jeziku naroda Cree, ritmičnom i prikladnom za glazbu i muziciranje.

Stil glazbe je „kabare". Zamislite Colea Portera i Kurta Weilla i tekst na Cree jeziku, ali to ne znači da neke pjesme neće biti na engleskom i francuskom, jer, Highway govori tri jezika: engleski, francuski i jezik naroda Cree.

Na zagrebačkom koncertu pjesme će pjevati Patricia Cano, Kanađanka peruanskog podrijetla, a pratit će ju jazzist Marcus Ali na saksofonu te sam Highway na klaviru.

Ulaz na koncert je slobodan.

29.04.2017. 10:31:00
http://m.metro-portal.hr/tomson-highway-uz-goste-predstavlja-songs-in-the-key-of-cree-u-zagrebackom-saxu/104617/