objavljeno 03.08.2010. 15:13:45
HRVATSKA STVARNOST

TLOS: Umjesto zaostalih plaća radnici dobivaju otkaz

VIDEO - Radnici TLOS-a nisu dobili plaće tri mjeseca, a poslodavac će 42 radnika dati otkaz i uopće se ne odaziva na razgovor sa zaposlenicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)

Radnici zagrebačke Tvornice laboratorijske opreme i stakla (TLOS) su prije osam dana započeli štrajk kako bi dobili neisplaćene plaće za travanj, svibanj i lipanj. No umjesto isplate plaća 42 radnika će dobiti otkaz, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) Ivan Tomac.

Naglasio je da su svi zainteresirani za rješavanje problema i nastavaka rada tvornice, osim vlasnika, obitelji Peričić, protiv kojeg je EKN podignuo kaznenu prijavu.

Tomac je rekao da se vlasnici tvornice uopće ne odazivaju na pozive na razgovor, nego s radnicima kontaktiraju putem e-mail poruka i priopćenja, te da ih je očito moguće dovesti na razgovore samo uz potjernicu.

>> Radnici TLOS-a obustavili rad jer nisu dobili plaće

Pojasnio je da radnicima prijete otkazima jer nisu radili dva dana u srpnju, tijekom kojih su prije štrajka tražili svoje plaće za prethodna tri mjeseca.

Predsjednik EKN-a nije veliki optimist da će nadležne službe - od općinskog državnog odvjetništva do inspekcijskih službi - uskoro obaviti svoj posao s obzirom da vlasnici s neisplatama plaća i naknadama za putne troškove krše zakon. Radnici TLOS-a sumnjaju da vlasnik poduzeća nije plaćao ni poreze ni doprinose.

Tomac je dodao da će sindikati idući tjedan organizirati akciju solidarnosti kako bi za približno 200 radnika TLOS-a osigurali barem minimalnu novčanu pripomoć. (Infopunkt/metro-portal)

03.08.2010. 15:13:45
http://m.metro-portal.hr/tlos-umjesto-zaostalih-placa-radnici-dobivaju-otkaz/45596/