objavljeno 18.02.2009. 22:50:41
ODLUČENO

TLM se dijeli na tri poduzeća

Prva faza investiranja vrijednih 36,5 milijuna eura počinje ove godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Branka Slavica, CROPIX)

Tvornica lakih metala (TLM) d.d. dijeli se na tri poduzeća - društva s ograničenom odgovornošću - Tvornicu valjanih proizvoda (TVP), Tvornicu prešanih proizvoda (TPP) i TLM Invest, odlučeno je na sjednici Nadzornog odbora, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave šibenskog aluminijaša Damir Begović.

Najavio je kako će se u 2009. godini početi realizirati prva faza investicija u Tvornicu valjanih proizvoda u iznosu od 12 milijuna eura, te u Tvornicu prešanih proizvoda od ukupno 24,5 milijuna eura.

Valjaonica i prešaona zadržavaju djelatnost obrade aluminija, dok će se TLM Invest baviti razgradnjom pogona bivše Elektrolize, uklanjanjem opasnog otpada, te osmišljavanjem novih sadržaja na tom prostoru, što će se planirati u suradnji s lokalnim vlastima u Šibeniku, rekao je Begović.

Sve će organizacijske promjene biti upućene na usvajanje na Skupštinu tvrtke, a očekuje se da će postupak reorganizacije TLM-a biti dovršen do travnja ove godine, naglasio je Begović.

Kako bi se povećala proizvodnja valjanih proizvoda u ovoj će godini u TVP-u biti uloženo u novu peć, prematalicu i modernizaciju sustava pakiranja, čime će se poboljšati rad i smanjiti gubici u proizvodnji.

Ulaganjima u TPP-u predviđa se gradnju nove tvorničke zgrade na prostoru gdje se sada nalazi stara zgrada elektrolize u vrijednosti od 7,5 milijuna eura, te nabavu novog stroja za prešanje, kapaciteta 12.000 tona godišnje, kao i ulaganja u modernizaciju alatnice, što će s potrebnim obrtnim sredstvima iznositi ukupno 24,5 milijuna eura.

Druga investicijska faza počet će krajem 2010. godine, a još nije odlučeno hoće li se investirati u novu ljevaonicu, što se dogovara i s Aluminijem iz Mostara, pa će o tome ovisiti hoće li ta faza koštati 48 ili 36 milijuna eura. U vlasničkoj strukturi TLM d.d. udio od 82 posto ima Konzorcij Adrial, koji čime Konstruktor, Feal, Dalekovod, Zagreb-Montaža i Aluflexpack.

U tom ukupnom udjelu konzorcija, u Tvornici valjanih proizvoda 75 posto udjela će imati Aluflexpack te po 12,5 posto Zagreb-Montaža i Dalekovod.

U Tvornici prešanih proizvoda po 25 posto udjela imat će Konstruktor, Feal, Dalekovodi i Zagreb-Montaža, dok će u TLM Investu po 20 posto udjela imati Konstruktor, Feal, Dalekovod, Zagreb-Montaža i Aluflexpack.

Ostali vlasnici, među njima i 10 posto malih dioničara, postat će suvlasnici u sva tri poduzeća srazmjerno svojim sadašnjim udjelima u TLM-u d.d.

Svaki od suvlasnika razmjerno veličini udjela preuzet će udio u investicijama, rekao je Begović.

Odgovarajući na pitanje novinara o efektima ekonomske krize na poslovanju TLM-a, Begović je rekao kako je na cijelom tržištu došlo do pada od oko 20-25 posto.

Iako početak siječnja nije mjerodavan za konačne rezultate, narudžbe su smanjene za oko 20 posto, a problem je i rastuća nelikvidnost, rekao je Begović. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 22:50:41
http://m.metro-portal.hr/tlm-se-dijeli-na-tri-dijela/15045/