objavljeno 09.02.2010. 18:24:51
PRIJATELJI, MONICA...

Tko se sjeća što je bilo cool 1995.?

Kako ne bismo zaboravili legendarne devedesete, Metro World News prisjeća se koje smo serije i filmove gledali, koja glazba je bila popularna i još puno toga...

(Maggie Samways/MWN)

Čini se tako blizu, a opet tako daleko... Od 1995. prošlo je već 15 godina tijekom kojih su se dogodile velike promjene. Ponekad je teško i vjerovati da je nešto što se događalo ili bilo 'in' sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, danas potpuno zaboravljeno.

Neki za famoznim devedesetima još uvijek žale, čini se da je tada sve ipak bilo barem malo lakše, jednostavnije, opuštenije, pa čak i u Hrvatskoj koja je tek izišla iz stravičnog rata. Ali, kao i za svim drugim stvarima, možda nam se samo čini da je bilo bolje, samo zato što smo bili nešto mlađi, vitalniji, budućnost je bila pred nama.

Metro World News prisjeća se te 1995. godine kroz glazbu, film, politiku i odabire najznačajnije trendove sredine posljednjeg desetljeća 20. stoljeća.

Glazba

Gdje je danas reper Coolio koji je žario i palio svojim svjetski poznatim hitom 'Gangsta's paradise'? Tinejdžeri diljem svijeta znali su stihove ove pjesme, a obožavali su i Michelle Pheiffer u istoimenom filmu.

Danas pomalo zaboravljena Janet Jackson, 1995. je izdala singl 'Scream' koji je otpjevala s bratom Michaelom. Spot za pjesmu ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplji svih vremena, a na vrhu je i danas s utrošenih sedam milijuna dolara.

Još jedna ikona, Alanis Morrisette iste godine izdaje kultni album 'Jagged Little Pill', a na vrhuncu slave je i Sea (danas više poznat kao suprug Heidi Klum) s pjesmom 'Kiss from a Rose' iz filma 'Batman Forever',

Tih godina megapopularan postaje i britanski pop na čelu s bendovima poput Oasisa i Blura. 1995. Robbie Williams napušta boy bend Take That i započinje put prema solo svjetskoj slavi.

Film

'Hrabro srce', priča o Škotu Williamu Wallaceu koju je ispričao Mel Gibson, začarala je cijeli svijet i osvojila pet Oscara.

Dolazi i vrijeme animiranih kino hitova. Prvi od njih bila je Pixarova 'Priča o igračkama', a na velika vrata vraća se i agent 007 s filmom 'Zlatno oko', prvim u nizu u kojem slavnog Jamesa Bonda glumi Pierce Brosnan.

TV

Najpopularniji likovi malih ekrana bili su oni iz serija 'Prijatelji' i 'Hitna služba', ponajprije Jennifer Aniston i George Clooney. Sve cure htjele su imati frizuru kao Rachel, a svi dečki htjeli su biti Clooney (iako to vjerojatno žele i danas).

Politika

Monica Lewinsky 1995. postaje jedno od najčešće izgovorenih imena u svijetu politike, iako sama Monica s politikom ima malo veze. Poznatiji je njezin tadašnji tajni partner, američki predsjednik Bill Clinton. Danas vidimo kako mu ta afera i nije previše odmogla, kao i njegovoj supruzi, sadašnjoj američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton.

Novac

1995. godine odlučeno je da će se jedinstveni novac Europske unije zvati Euro i da će se podijeliti u cente. No, proći će još nekoliko godina do početka njegova uvođenja koje ipak nisu, a vjerojatno i neće prihvatiti sve zemlje članice.

Moda

Obične T-shirt majice postale su pravi hit i danas su nezaobilazni dio svačije garderobe. Ljudi su te 1995. na takve majice počeli zapisivati svoje misli i osjećaje. Osim njih, u modi je i traper, a središnje mjesto ima vojnički look - tregerice, široke hlače i vojničke čizme, a od dizajnera je pravo otkriće bio John Galliano.

Supermodeli

Dok danas na modnim pistama uglavnom gledamo anoreksične 15-godišnjakinja, tada su modnom scenom vladale 'pravi' supermodeli. Naomi Campbell, Claudia Scheiffer,  Cindy Crawford, Linda Evangelista i Kate Moss bile su posvuda - na pisti, u filmovima, spotovima, na partyjima...

Internet

1995. lansiran je World Wide Web, te Internet više nije bio rezerviran za štrebere i hakere. Osim toga, Microsoft te godine lansira povijesne  Windows 95.

Video igrice

Nintendov Play Station postao je želja svih klinaca, kao i onih nešto starijih. Lara Croft postaje omiljeni ženski lik igrica, a kasnije ju je na filmskom platnu utjelovila seksi Angelina Jolie.

Hrana i piće

Pizza, pizza i samo pizza! U SAD-u postaju popularni takozvani pizza cutovi, na čelu s 'Pizza Hutom'. Na scenu dolaze i gazirani, zašećereni i obojeni sokovi za koje danas znamo da mogu biti vrlo štetni.

Piše: Maggie Samways/Metro World News
09.02.2010. 18:24:51
http://m.metro-portal.hr/tko-se-sjeca-sto-je-bilo-cool-1995/32649/