objavljeno 18.12.2009. 10:29:42
EGZOTIČNA HRANA

Tko je za pizzu od marihuane?

Novootvoreni dućan ˝Ganja Gourmet˝ iz Denvera odlučio je uz uobičajenu ponudu marihuane za medicinske svrhe ponuditi i specijalitete od ove biljke, poput pizze i lazanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
On ipak nije jedini, jer u gradu mnogi karipski restorani nude tečajeve kako iskoristiti i primijeniti marihuanu u svakodnevnim jelima. A kabelska tv emisija ˝Cannabis Planet˝ oduševila je mnoge gledatelje svojim kreativnim prijedlozima za teriyaki piletinu, škampe i sendviče.

Evolucija pripreme hrane s dodatkom marihuane zasigurno je uzrokovana eksplozijom primjene ove biljke u medicinske svrhe posljednjih godina u SAD-u. Mnogi pacijenti radije će je jesti nego pušiti. ˝Kada smo počeli primjenjivati marihuanu u našim receptima i uvidjeli sve mogućnosti koje nudi, i interes naših gostiju za takvim jelima naglo je porastao˝, kaže Michael DeLao, domaćin u ˝Cannabis Planetu˝.

Svi gosti restorana ˝Ganja Gourmet˝ moraju pokazati dozvolu liječnika da smiju koristiti travu u medicinske svrhe. No, hrana nije jeftina. Cijela pizza košta 89 dolara (450 kuna), a paket kolača 120 dolara (600 kuna).

Marihuana se može upotrebljavati u kuhinji, jer je njezin glavni sastojak THC lako topiv. Kuhari melju lišće i pupoljke ove biljke, te dobivaju neku vrst zelenog brašna. To brašno zatim dodaju ulju ili maslacu, sporo kuhaju dok se smjesa ne zgusne i dobije tzv. ˝cannamaslac˝. On se zatim upotrebljava kao glavni sastojak jela od marihuane, a zamjenjuje potrebnu dozu koju pacijenti trebaju.

Potrebno je oko 20 minuta do 2 sata da se osjete efekti. Najveći je problem, kako kuhari tvrde, što gosti često znaju previše pojesti, misleći da hrana ne djeluje. I dok se ne možete doslovce predozirati hranom od marihuane, ljudi koji previše pojedu, mogu se osjećati tromo i dezorijentirano. Stoga ˝Ganja Gourmet˝ svojim gostima dozvoljava da pojedu samo jedno jelo s menija svakih 45 minuta.

18.12.2009. 10:29:42
http://m.metro-portal.hr/tko-je-za-pizzu-od-marihuane/28843/