objavljeno 26.09.2019. 15:03:54
MYTHBUSTERS

Tjestenina ne deblja, ma što vi mislili o tome

Dijete s niskim glikemijskim indeksom temelje se na tome da se namirnice rangiraju prema brzini kojom ih tijelo razgrađuje da bi stvorilo glukozu

Tjestenina ne deblja... gotovo!
Tjestenina ne deblja... gotovo! (Arhiva)

Dijete s niskom razinom ugljikohidrata, poput dijeta Whole30 i Keto, postale su popularne u zadnje vrijeme, a mnogi pretpostavljaju da se, ako žele smršavjeti, trebaju izbjegavati tjestenine i druge rafinirane ugljikohidrate. No, prema novom kanadskom istraživanju ta je pretpostavka neutemeljena.

Istraživanje su napravili kanadski liječnici iz bolnice St. Michael i objavljeno je u BMJ Openu, a u njemu su ispitani zaključci iz 30 različitih nasumično odabranih ispitivanja u kojima je ukupno 2488 sudionika oko tri puta tjedno jelo tjesteninu umjesto drugih ugljikohidrata, dok su istovremeno držali neku od dijeta s niskim glikemijskim indeksom.

Inače, dijete s niskim glikemijskim indeksom temelje se na tome da se namirnice rangiraju prema brzini kojom ih tijelo razgrađuje da bi stvorilo glukozu. Među takve namirnice spada i tjestenina, što znači da manje povećava razinu šećera u krvi nego većina ostalih rafiniranih ugljikohidrata, poput npr. riže i bijelog kruha.

Ljudi koji su sudjelovali u studiji jeli su prosječno 3,3 porcije tjestenine tjedno umjesto drugih ugljikohidrata, a sve su porcije bile otprilike jednake, oko pola šalice kuhane tjestenine. Liječnici su otkrili da su sudionici u 12 tjedana izgubili oko pola kilograma.

"Studija je utvrdila da tjestenina nije pridonijela povećanju tjelesne težine ni povećanju masti", rekao je njen glavni autor, klinički znanstvenik iz Centra za kliničku prehranu i modifikaciju rizika, dr. John Sievenpiper.

"Zapravo se čak pokazao i mali gubitak kilograma. Čini se dakle da tjestenina, suprotno općem mišljenju, može biti dio zdrave prehrane, poput prehrane u dijetama sa niskim glikemijskim ind

26.09.2019. 15:03:54
http://m.metro-portal.hr/tjestenina-ne-deblja-ma-sto-vi-mislili-o-tome/120909/