objavljeno 20.11.2014. 16:21:00
POGLEDAJTE

Tjedan Izraela od 26. 11. do 6. 12.

Projekt predstalja najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja

Tjedan Izraela po 16. puta
Tjedan Izraela po 16. puta (Tjedan Izraela)

Tjedan Izraela kulturna je manifestacija koju Židovska općina Zagreb organizira već šesnaestu godinu zaredom s ciljempribližavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici.

Projekt predstalja najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja (Srbija, Slovačka, Italija, Izrael, Poljska, Francuska, Slovenija, Njemačka).

Tjedan?

U svojim je počecima koncipiran kao skup tjednih događanja u Zagrebu (unutar židovske sedmice, od nedjelje do Šabata). S godinama se broj programa povećavao, a uključene su i pozornice u drugim gradovima u Hrvatskoj: Čakovcu, Sisku, Dubrovniku,Koprivnici, Virovitici, Osijeku i Splitu te format Tjedna, s obzirom na broj programa, gubi značaj.

Izraela?

Riječ Izrael upućuje na pojam iz Tore (Stari zavjet) - Am Israel koji označava potomke Jakoba, Abrahamova sina, odnosnocjelokupan židovski narod. Judaizam je širi pojam od religije i predmijeva identifikaciju sa židovskim narodom kao cjelinom,uvijek, i svugdje u svijetu. Obveza prema vlastitom narodu pri tome ne isključuje obveze prema drugim narodima, štoviše, onesu jednako važne. Nezaobilazno i važno mjesto zauzima i moderni pojam Izraela kao države koja značajno podupire tradiciju ižidovsku baštinu. Tjedan Izraela pokušava tu filozofiju primijeniti pružajući prigodu za upoznavanje židovske kulture i tradicije i bolje razumijevanje.

Ulaz na sve programe je besplatan, a obavezna je rezervacija za predstavu 6. prosinca 2014. Više informacija:www.tjedan-izraela.org

20.11.2014. 16:21:00
http://m.metro-portal.hr/tjedan-izraela-od-26-11-do-6-12/88539/