objavljeno 16.09.2022. 08:31:00
VEGANI

Tjedan dana do hrvatske Veganmanije

23. i 24. rujna u znaku slavlja održiva življenja i osviještene prehrane budućnosti

ZeGeVege festival
ZeGeVege festival (Prijatelji životinja)

ZeGeVege festival, za koji sa sigurnošću možemo reći da je kao nijedan drugi, održat će se 23. i 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića na radost svih željnih upijanja novih znanja, ljubitelja dobre hrane te onih koji cijene dobru atmosferu i poticaje na pozitivne promjene.

Mnoštvo izlagača i restorana na ZeGeVege festivalu nudit će isključivo biljne namirnice pokazujući da nam u brizi za opstanak prvi izbor treba biti prehrana, a da je veganska hrana - prehrana budućnosti. Posjetitelji će moći kušati štošta: od delikatesnih sušenih bukovača, ukiseljenih klica, istočnjačkih specijaliteta poput tempeha i tofua od slanutka do veganskih burgera, faširanaca, kao i salama i pašteta na bazi soje, graha, suncokreta ili gljiva.

Svi će moći podržati razne udruge i inicijative za zaštitu životinja i prirode i uživati u edukativnom programu, nagradnim igrama, promocijama i degustacijama. Neće ostati zakinuti ni ljubitelji slatkoga, uz heljdine palačinke s čokoladom, savijače od jabuka ili višanja te sirove kolače i deserte poslužene u kompostabilnoj čaši. S restoranskih mjesta širit će se mirisi roštilja i egzotičnih začina, a neki štandovi bit će isključivo degustacijski. Ljubitelje prirodne veganske kozmetike koja nije testirana na životinja i zdravih dodataka prehrani čekat će čak nekoliko štandova opremljenih širokom paletom takvih proizvoda.

Prijatelji životinja, organizatori ovog događaja, koji je zbog svoje važnosti za grad i cijelu Hrvatsku dobio i pokroviteljstvo Grada Zagreba, pozivaju sve da se pridruže ovoj veseloj proslavi zdravlja, očuvanja okoliša i poštovanja života svih bića: „S računicom da veganskom prehranom možemo za više od 70 % smanjiti naš ugljični otisak, nije ni čudo da je veganski pokret najpopularniji društveni pokret današnjice, a koliko je bitan i u Hrvatskoj moći će se vidjeti na svakom kutku zagrebačkoga glavnoga trga 23. i 24. rujna 2022."

Dodaju da će posjetitelji moći na svakom koraku upijati poruke održivosti i uvjeriti se da nije nimalo teško živjeti tako da obraćaš pozornost na to da svojim postupcima ne ugrožavaš druge ljude, okoliš i životinje. Brojni sudionici 14. ZeGeVege festivala razbit će predrasude o održivu načinu življenja i pokazati da je danas moguće, uz minimalni utrošak energije, živjeti u sladu s prirodom, suosjećajno prema svim bićima i brinući za budućnost svijeta.

Klimatske promjene, globalno zatopljenje, svakodnevno izumiranje tisuća životinjskih i biljnih vrsta, efekt staklenika, kisele kiše, poplave i pojava novih bolesti povezani su s našom navikom jedenja mesa i drugih životinjskih proizvoda. Događaji koji promiču održiv način života i veganstvo veliki su korak u edukaciji široke populacije. Na ZeGeVegeu ta edukacija dolazi uz finu klopu i dobro društvo. Osim toga, ZeGeVege je gotovo jedini festival na kojemu se otpad razvrstava pa je od prvog Festivala, čak i prije zakonske zabrane, sudionicima zabranjeno korištenje jednokratne plastične ambalaže i plastičnih vrećica.

Prijatelji životinja pozivaju sve da bogat program 14. ZeGeVege festivala te popis izlagača i ostalih sudionika prate na web-stranici www.zegevege.com i na Facebook-stranici ZeGeVege festivala: www.facebook.com/ZeGeVegeFestival

16.09.2022. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/tjedan-dana-do-hrvatske-veganmanije/139264/