objavljeno 25.07.2008. 15:08:36

Tipkovnice počele uzvraćati dodire

‘Haptičke tipkovnice’ neće ostati imune na ‘milovanja’ svojih vlasnika

Fotografija vijesti

Vjerojatno ste u zadnje vrijeme sve češće počeli primjećivati izraz ‘haptička tipkovnica’. Haptika je grana znanosti koja se bavi osjetilom dodira, a u modernoj tehnologiji taj se pojam najčešće koristi za zaslone i druge površine koje na dodir reagiraju dodirom, to jest vibracijama ili mikropokretima, piše Tportal.
Ubrzan razvoj haptičkih tipkovnica i zaslona možemo zahvaliti iPhoneu. 

Ne bi li nekako nadmašili iPhone, ostali su proizvođači počeli fanatično istraživati haptičke tehnologije kako bi napravili zaslon koji ujedno može biti i prava tipkovnica na kojoj osjetite tipke. U ovom trenutku na tržištu je već nekoliko takvih uređaja, primjerice Samsungov F700, ali se može reći da je ova tehnologija još uvijek u povojima.

Čini se da je problem malenih zaslona riješen: umjesto da se prostor dijeli na zaslon i tipkovnicu (bila ona numerička ili prava QWERTY tipkovnica), u budućnosti bi mobiteli mogli imati sve u jednom. U posljednje se vrijeme pojavilo nekoliko vijesti koje pokazuju da uskoro možemo očekivati znatno naprednije verzije ove tehnologije.

Nokia je zatražila patent za svoju tehnologiju nazvanu Haptikos, koja će omogućiti različite stupnjeve trenja i grubosti same podloge. Drugim riječima, takva bi površina mogla reagirati blagim vibracijama kada tipkate ili pak snažnom trešnjom dok igrate neku igru. To se postiže izbočinama ispunjenim tekućinom koje je moguće kontrolirati različitim naponima.

Još se zanimljivijom čini tehnologija koju će rabiti BlackBerryjev nadolazeći mobitel nazvan Thunder, koji će također imati haptički zaslon osjetljiv na dodir. Entuzijasti sa stranice CrackBerry tvrde da će Thunder imati virtualnu tipkovnicu, čije će se tipke podizati pod vašim prstima, tako da ćete na njoj moći sasvim normalno tipkati bez gledanja. (METRO)

25.07.2008. 15:08:36
http://m.metro-portal.hr/tipkovnice-pocele-uzvracati-dodire/10243/