objavljeno 21.12.2010. 11:10:00
PORUKE PODSVIJESTI

Tinta otkriva tajne vaše osobnosti

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU - Rorschachov test mrlja je jedan od projektivnih testova koji se rabe u psihoanalitičkoj teoriji

Slika 1.
Slika 1. (Wikipedia)

Švicarski psihijatar Hermann Rorschach je kapnuo tintu na papir, presložio ga i time dobio simetrične, ali nedefinirane oblike. Te mrlje bi pokazivao hospitaliziranim pacijentima i odbacivao one koji nisu izazvali odgovore kod različitih psihijatrijskih skupina. Naposljetku se zadovoljio s deset. Freudov rad i njegov koncept nesvjesnoga i dinamičkog pogleda na ličnost utjecao je na Rorschachov pogled i koristio se psihoanalitičkom teorijom u vlastitom tumačenju odgovora ispitanika.

Pogledajte prvo fotografije u galeriji, te razmislite što vidite. Zatim potražite odgovor.

Slika 1.

Što vidite?

1. Rentgensku snimku prsnog koša koja pokazuje srce, pluća i krv?

2. Ekscentričnog profesora s čupercima sijede kose i velikim nosom?

3. Ražu?

Ako vidite...

1. Rentgensku snimku: Ovo sugerira kako unutar sebe nosite stvari koje biste željeli izraziti, ali birate patiti u tišini i nikog ne uznemiravati. Generalno vam je teško nekog odbiti i reći ne.

2. Profesor: Dobronamjerni ste, samokritični, te vrlo dobar prijatelj i mislilac.

3. Raža: Nenametljivi ste, te vam se ponekad događa, ne nužno vašom voljom, da vas izguraju jači karakteri. Kao rezultat toga imate potrebu da se branite češće nego je potrebno.

Slika 2.

Što vidite?

1. Par nojeva, koji su okrenuti jedan prema drugom?

2. Kukca s kliještima, poput jelenjaka?

3. Sunčane naočale, grudnjak ili bradu?

Ako vidite....

1. Ptice: Rastrošni ste, premda se ponekad ne osjećate dobro zbog toga. Balansirate između ekstremnih raspoloženja, shvaćate se preozbiljno ili jednostavno ne marite.

2. Kukac: Vrlo ste marljiva osoba, a uspjeh vam dolazi prirodno. Postavljate si planove i slijedite ih.

3. Sunčane naočale, grudnjak ili brada: Držite do vašeg izgleda, premda ponekad previše brinete o tome što ljudi misle o vama, te tražite vanjska rješenja (novi auto, odjeća), za unutarnje probleme.

Slika 3.

Što vidite?

1. Jakog muškarca koji napinje mišiće?

2. Škorpiona?

3. Maternicu?

Ako vidite...

1. Jakog muškarca: Ovo sugerira kako ste sposobni, te završavate sve čega se primite. Prirodno ste nadareni i uvijek otvoreni za izazov.

2. Škorpion: Fizički ste vrlo osjetljivi, ali ne i emocionalno.

3. Maternica: Imate osjećaj neiskorištenog potencijala. Vaše ideje o tome kako bi stvari trebale funkcionirati su vrlo žive, no ako vas život razočara, vaši uspjesi pružit će vam slabu utjehu.

Slika 4.

Što vidite?

1. Klauna s crvenim nosom, lice koje se smješi i plazi jezik?

2. Ženu u haljini?

3. Igračku nalik zvrku?

Ako vidite....

1. Klauna, jezik: Ovo sugerira kako ste društveni i dobro se snalazite među ljudima. Ipak, imate navike koje bi mogle zabrinuti vaše prijatelje.

2. Žena: Karizmatična ste osoba, često na neobičan način. Ovime privlačite pažnju, što je dobro za vaš ego, ali ne pomaže nužno vašem samopouzdanju.

3. Igračka: Ponekad, kada stvari postanu teške, razmišljate o prošlosti i vremenu kada ste smatrali da pripadate svijetu i niste se morali konstantno dokazivati.

Slika 5.

Što vidite?

1. Usta s jezikom i krajnicima?

2. Par pilića okrenutih jedan prema drugom?

3. Crvenu mačku?

Ako vidite...

1. Usta: Jak ste karakter. Vaša pojava, kao i djela privlače pažnju gdje god se pojavite.

2. Pilići: Vrlo ste brižna osoba, te pokazujete brigu za druge toliko da se ponekad čini kako ništa ne tražite zauzvrat.

3. Mačka: Vaše veze mogu ponekad biti poput gume od bicikla s pukotinom - možete puno ulagati, a da opet niste sigurni da to funkcionira.


21.12.2010. 11:10:00
http://m.metro-portal.hr/tinta-otkriva-tajne-vase-osobnosti/53002/