objavljeno 30.04.2017. 11:14:00
ISPROBAJTE

Testirajte svoju formu i predvidite duljinu života

Test se izvodi tako da sjednete na pod s prekriženim nogama i da se ustanete trudeći se što manje podupirati rukama ili drugim dijelovima tijela

Možete li se dignuti iz sjedećeg položaja?
Možete li se dignuti iz sjedećeg položaja? (Screenshot YouTube)

Fizička kondicija i dugovječnost međusobno su isprepleteni, a postoji i test koji će vam za samo tri sekunde pokazati u kakvom ste stanju i što možete očekivati. Radi se o poznatom testu sjedenja i ustajanja koji je smislio Claudio Gil Arauju, brazilski liječnik koji kaže da vam ova vježba može i predvidjeti duljinu života.

Test je jednostavan - treba sjesti na pod s prekriženim nogama i nakon toga ustati, po mogućnosti bez pomoći ruku ili ostalih dijelova tijela. Na taj se način mjere tri važne komponente forme - fleksibilnost, ravnoteža i snaga.

Rezultati se boduju od 1-10, a jedino ukoliko ste osvojili 8 i više bodova možete mirno reći da ste u dobroj formi i smiješi vam se dug život, naročito ako vam to uspije nakon 50-og rođendana.

No, ako ste se morali koristiti s obje ruke, poduprli se i bokovima pri ustajanju i gubili ravnotežu cijelo vrijeme, vaš je rezultat tri i manji, što je jasan pokazatelj da uopće niste u formi i da vam je rizik od smrti u sljedećih pet godina uvećan čak pet puta.

Ovaj video detaljno pokazuje kako se izvodi vježba i računaju rezultati, pa odvojite malo vremena i testirajte se...

30.04.2017. 11:14:00
http://m.metro-portal.hr/testirajte-svoju-formu-i-predvidite-duljinu-zivota/104636/