objavljeno 26.01.2021. 12:31:00
NOVOSTI

Tesla radi tvornicu za nove tehnologije

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izgradit će u okolici Berlina i tvornicu baterijskih ćelija za automobile u koju planira uvesti novu, inovativnu proizvodnu tehnologiju, tvrde upućeni izvori.

Stalno nešto novo...
Stalno nešto novo... (Arhiva)

Tvornica će proizvoditi novu vrstu ćelija, šest puta veće baterijske snage, koja će zauzimati manje prostora i trošiti manje energije, rekli su izvori.

Budući da će biti snažnije, svaki će automobil zahtijevati manje ćelija, objašnjavaju, dodajući i da će razmak između dva punjenja biti povećan za 16 posto.

Tvornica baterija bit će sastavni dio planirane Tesline gigatvornice na periferiji Berlina.

Kompanija će nove baterijske ćelije u Gruenheidu prvo početi ugrađivati u Model 3 a u sljedećoj fazi nova će se tehnolgija koristiti i u ostalim modelima, uključujući teretna vozila.

Datum početka izgradnje tvornice baterija još nije određen dok radovi na tvornici automobila na istoj lokaciji već su u punom zamahu.

Tesla je svojedobno najavio da će tvornica početi s radom u srpnju i proizvoditi do 500.000 tisuća automobila godišnje, uz angažman 12.000 radnika.

Kompanija traži i više od tisuću radnika za proizvodnju baterija, iako još nije poznato kad će dobiti dozvolu za otvaranje, napominje dpa.

26.01.2021. 12:31:00
http://m.metro-portal.hr/tesla-radi-tvornicu-za-nove-tehnologije/130017/