objavljeno 03.06.2014. 12:51:00
RECENZIJA: SMRT U DUBINI

Teorija zavjere na 500 metara ispod mora

Smrt u dubini, koji se prikazuje u kinu Europa, koristi već prepoznatljivi format danskih uspješnica, triler s naglašenom političkom pozadinom, ali ide i korak dalje

Smrt u dubini
Smrt u dubini (Arhiva)

Zakriljen kabanicom tzv. skandinavskog noira koji je apsolutna europska senzacija posljednjih godina, a kojeg zapravo čine danska i švedska kinematografija, u visoko se filmsko društvo ipak povremeno uspije prošvercati i poneki norveški naslov, iako nema ni izbliza tako bogate reference. Vrhunac ovog uspješnog švercanja ovogodišnja je nominacija za Oscara filma „Kon-Tiki", dok lokalno fenomen možemo pratiti po sve češćim ukazanjima Norvežana u domaćim kinima.

„Smrt u dubini" („Pioneer"), koji se prikazuje u kinu Europa, koristi već prepoznatljivi format danskih uspješnica, triler s naglašenom političkom pozadinom, ali ide i korak dalje, priča je inspirirana istinitim događajima, a interpetacija zbivanja žešće koketira s teorijom zavjere, što i ne čudi kad se priča vrti oko nafte, točnije nalazišta nafte i plina koja su Norvežani otkrili početkom osamdesetih godina u Sjevernom moru. Budući da nemaju tehnologiju za polaganje plinovoda na velikim dubinama uskaču tehnološki superiorni Amerikanci koji između ostalog sudjeluju i u pripremi ronioca za ovaj duboki pothvat. Prilikom probnog urona iskusni ronioc Petter zakratko izgubi svijest, a tijekom tog blackouta njegov brat ostane bez kisika i umre. Petter se ne može pomiriti s objašnjenjem kako je riječ o nezgodi te započinje vlastitu istragu.

Najjača referenca u karijeri redatelja Erika Skjoldbaerga je „Insomnia", triler kojeg je malo tko izvan Norveške vidio, no zato smo svi gledali američki remake u režiji Christophera Nolana, a eto sada stiže vijest kako George Clooney pregovara oko prava za ovaj novi Skjoldbaergov film s namjerom da napravi američku verziju.

Cijeli tekst o filmu „Smrt u dubini" možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

03.06.2014. 12:51:00
http://m.metro-portal.hr/teorija-zavjere-na-500-metara-ispod-mora/85400/