objavljeno 25.05.2021. 13:01:00
WOW!

Televizija smanjuje mozak

Ljudi koji su u srednjim godinama previše gledali TV doživjeli su veći pad kognitivnih sposobnosti u starijim godinama

Lakše malo...
Lakše malo... (Arhiva)

Televizor naš svagdašnji, centralno mjesto svakog doma ne samo da nije dobra stvar, nego je što ste stariji sve gora po vas.

Naime, istraživači sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu i Sveučilišta Columbia u New Yorku, istražili su navike gledanja televizije u grupi dobrovoljaca starosti između 50 i 80 godina.

Otkrili su kako pretjerano sjedenje pred ekranom tijekom srednjih godina može dovesti do kognitivnog pada i smanjenja veličine mozga kasnije u životu, piše Live Science.

Oni koji su pretjerano gledali TV u srednjim godinama imali su pad kognitivne funkcije do 70-ih godina za 6,9 posto i 0,5 posto manje sive mase u mozgu u usporedbi s onima koji su manje gledali televiziju.

Siva masa je dio našeg mozga u kojem je smješteno više od 75 milijardi neurona, što bi bilo otprilike 3/4 ukupnog broja neurona u mozgu. Skoro sve naše fizičke i intelektualne sposobnosti ovise o sivoj masi.

>> 6 razloga zašto je gledanje televizije štetno >>

"Uključivanje zdravijih navika u svakodnevicu, naročito u srednjim godinama i ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana su važni za zdravlje mozga kasnije tijekom života", rekli su istraživači i dodali:

"Kognitivne sposobnosti uključuju pamćenje, razmišljanje, rasuđivanje, komuniciranje i rješavanje problema, a s povećanjem očekivanog trajanja života dolazi i do povećanja kognitivnih oštećenja i demencije".

U svijetu se godišnje dijagnosticira više od sedam milijuna novih slučajeva demencije, a do 2050. ta brojka bi se mogla povećati a za više od 200 posto.

>> Kako vas televizija ubija >>

Iako ne postoji lijek za demenciju, nedavno istraživanje pokazalo je da se skoro 40 posto dijagnoza u svijetu može spriječiti ili bar odložiti zdravijim načinom života.

25.05.2021. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/televizija-smanjuje-mozak/132245/