objavljeno 17.01.2010. 11:15:51
CRISIS CAMP

Tehnofili za Haiti: Stručnjaci tehnologijom žele pomoći žrtvama potresa

Programeri, web dizajneri i ostali profesionalci smišljaju najbolje načine za iskorištavanje hi-techa u haićanskom kaosu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Čitav svijet se dignuo na noge s namjerom da olakša život ljudim koji su preživjeli potres na Haitiju. Tako su se u nedjelju u Washingtonu okupile i skupine programera, web dizajnera i ostalih slični tehnofila iz raznih dijelova SAD-a kao bi brainstormingom došli do najboljih ideja za korištenje tehnologije u namjerama da se pomogne Haitiju.

„Krizni kamp Haiti" okupit će dakle vrhunske stručnjake iz tehnoloških kompanija, sveučilišta i vladinih agencija koji bi trebali iznijeti svoje ideje i zatim ih sprovesti u djelo. Nadaju se samo jednom rezultatu - pronalaženju načina da pomognu spasiocima prilikom potrage za žrtvama i omogućavanju članovima obitelji da se pronađi i okupe. Osim toga, tehnologija bi mogla pomoći i u ostalim logističkim zadacima.

Kako za CNN kaže Gabriela Schneider, voditeljica grupe Sunlight Foundation koja je domaćin skupa, radi se o nečemu što dosta sliči Liječnicima bez granica. Događaj će trajati oko osam sati. Slična okupljnja trebala bi se održati i u Silicijskoj dolini u Kaliforniji te gradovima poput New Yorka, Los Angelesa, Londona, Denvera...

Od petka se okupilo preko 100 volontera koji su e prijavili za skup u Washingtonu - među njima su novajlije u svijetu interneta ali i organizacije poput sveučilišta i vladinih agencija. „To je rastuća zajednica koju ne bi trebalo podcijeniti. Radi se o ljudima koji su tehnološki osviješteni i koji znaju kako iskorisiti umrežavanje", kaže Schneider.

Evo nekoliko planova koje tehnofili planiraju ostvariti:

  • Stvaranje detaljne mape Haitija koju će koristiti nevladine i ostale organizacije za svoje humanitarno djelovanje
  • Stvaranje internetskog sustava za lociranje i spajanje članova obitelji koji su se razišli nakon potresa
  • Osnivanje servisa sličnog Twitteru koji bi omogućio humanitarcima da komuniciraju u realnom vremenu

Naravno, još ideja bi moglo izniknuti u skorije vrijeme.

17.01.2010. 11:15:51
http://m.metro-portal.hr/tehnofili-za-haiti-strucnjaci-tehnologijom-zele-pomoci-zrtvama-potresa/30841/