objavljeno 21.01.2009. 10:22:40
laseri iz prošlog stoljeća

Tehnički muzej u znaku Nikole Tesle

Ispred svih ostalih
Ispred svih ostalih (Željko Popović, CROPIX)

U sklopu Dana Nikole Tesle, započetima danas u Tehničkom muzeju u Zagrebu, akademik Vladimir Paar održao je predavanje o nepriznatim i nedovoljno poznatim Teslinim otkrićima u fizici koja su kasnije pripisana drugim znanstvenicima.

Pred mnoštvom štovatelja Teslina djela Paar je večeras govorio o Teslinu otkriću elektrona i rendgenskih zraka nekoliko godina prije nego što su drugi znanstvenici dokazali njihovo postojanje i za to dobili Nobelove nagrade.

Osvrnuo se i na Tesline članke o laserskim zrakama 70-ak godina prije nego što je konstruiran prvi laser, te o kozmičkim zrakama 15-ak godina prije eksperimentalnih dokaza, primijetivši da ti radovi još uvijek nisu dovoljno poznati i vrednovani.

Rekavši da je Teslu sustavno ignorirala europska znanstvena elita, Paar je podsjetio da je Tesla jedan od rijetkih znanstvenika čijim imenom su nazvani krater na Mjesecu i asteroid, a čije ime nosi mjerna jedinica u SI sustavu.

Ovogodišnjim, drugima po redu, Danima Nikole Tesle Tehnički muzej će do 23. siječnja raznolikim programom nastojati građanima približiti Tesline zamisli i izume.

Tako će, među ostalim, viša kustosica Zorica Civrić izlagati o Teslinoj prezentaciji istraživanja struja visokih napona i visokih frekvencija 1892. u Londonu, a održat će i predavanje o potrazi toga genija za dubljom suštinom stvari i pojava. Predavanjem "Nikola Tesla - genij ispred svoga vremena" višega kustosa Renata Filipina će završiti Dani Nikole Tesle. (hina/metro-portal)

21.01.2009. 10:22:40
http://m.metro-portal.hr/tehnicki-muzej-u-znaku-nikole-tesle/14303/