objavljeno 14.07.2012. 10:13:00
GALERIJA

Tate Modern uvodi obilaske u mraku

Tijekom planiranih zamračenja posjetitelji će razgledavati galeriju pomoću Malog sunca, lampe za siromašne

Malo sunce je inovativna svjetiljka
Malo sunce je inovativna svjetiljka (Arhiva)

Londonski muzej Tate Modern ovog će ljeta biti podvrgnut nizu planskih zamračenja, tijekom kojih će njegovi posjetitelji biti pozvani da istražuju unutrašnjost muzeja i njegove eksponate uz svjetlo baterijske svjetiljke, piše britanski BBC.

U sklopu umjetničkog festivala London 2012., koji je dio londonske "kulturne olimpijade", skandinavski umjetnik Olafur Eliasson razvio je prijenosnu solarnu lampu u obliku sunca, koja će posjetiteljima slavnog muzeja suvremene umjetnosti pomoći da na novi način pristupe razgledanju Tateovih galerija.

Svjetiljka nazvana 'Malo sunce', "dizajnirana da bi donijela svjetlost za 1,6 milijardi ljudi diljem svijeta koji nemaju izravan pristup električnoj energiji", masovno se proizvodi u Kini a distribuirat će ih po zemljama u razvoju mala tvrtka koja će ih dobavljati po izrazito niskim cijenama.

Malo sunce je malo umjetničko djelo s velikim dosegom", kazao je Eliasson, britanskoj publici poznat po instalaciji "The Weather Project" postavljenoj 2003. u dvorani Turbine Hall Tate Moderna. "Malo sunce transformira svjetlo namijenjeno svima nama u svjetlost za svakoga od nas", kazao je umjetnik, kojemu je u razvoju projekta pomagao danski inženjer Frederik Ottesen.

Zamračenja - koja će se odvijati tijekom četiri tjedna počevši od 28. srpnja - svojevrsna su imitacija ideje s Međunarodne izložbe nadrealista u Parizu 1938., kada je Man Ray posjetiteljima dijelio baterijske svjetiljke prilikom obilaska Galerie des Beaux-Arts. Tijekom dva sata Tate će biti u potpunom mraku, pružajući posjetiteljima priliku za promatranje unutrašnjosti nekadašnje električne centrale iz sasvim nove perspektive. Obilasci su besplatni uz kupnju Malog sunca po cijeni od 16,5 funta (177 kuna).

14.07.2012. 10:13:00
http://m.metro-portal.hr/tate-modern-uvodi-obilaske-u-mraku/72601/