objavljeno 13.02.2008. 23:45:21

Tata Nano u Europi za 4 godine

Indijci najavljuju pohod svog mališana, ali on u Europi sigurno neće koštati 1700 eura...

NANO prve generacije
NANO prve generacije

PREMDA proizvodnja najjeftinijeg automobila na svijetu, gradskog mališana Nano počinje tek u listopadu, indijska tvrtka Tata ambiciozno najavljuje kako će drugu generaciju ovog modela za 4 godine ponuditi i na europskom tržištu.

Nedavna najava mini vozila Tata Nano je obišla cijeli svijet i zainteresirala mnoge. Razlog je cijena od samo 2500 dolara, odnosno 1700 eura, što svakako zvuči primamljivo. Upućeni međutim znaju da je automobil po takvoj cijeni u najmanju ruku diskutabilne kvalitete. Njega se može prodavati u Indiji, Kini i Južnoj Americi, no pitanje je hoće li zadovoljiti strože euro standarde.

Mnogi tvrde da Nano po toj cijeni ne vrijedi puno, nego je riječ o nesigurnom automobilu sa slabim motorom i karoserijom od ‘kartona’. Indijci to negiraju, tvrdeći da on ispunjava sigurnosne standarde. Da, ali zasada samo one što važe u Indiji...

Prva generacija mališana Nano će se proizvoditi od listopada u Indiji. U tom dijelu svijeta će se prodavati 2-3 godine što će biti vrijeme iskorišteno za poboljšanja. Nakon toga Tata planira Nano lansirati u Latinskoj Americi. Poslijednji korak je kreacija 2. generacije koja bi trebala doći u Europu 2012. U tom slučaju će se Indijci morati dobro potruditi da bi Nano mogao ispuniti ovdašnje ekološke (Euro 5) i sigurnosne norme.

Milijun godišnjeIndijci za početak planiraju proizvoditi oko 250.000 primjeraka Nano mališana godišnje. Kasnije bi opseg proizvodnje trebao porasti na milijun komada svake godine. 

Da to nije problem, potvrdio je šef Tatinog odjela za kompaktna vozila Girish Wagh. On je u razgovoru za njemački Focus rekao da će 2. generacija mališana biti potpuno spremna za 4 godine. Iz toga se zaključuje da će Nano u Europu stići sa drukčijim oblikom, jačim motorom, boljom karoserijom, zračnim jastucima, disk kočnicama... Indijci računaju i na rast cijena goriva, pa ističu da će Nano biti primamljiv i zbog potrošnje od 3 l benzina. Tu najavu valja uzeti s rezervom jer prvi Nano ipak troši 5 litara.

Isto tako nije jasno po kojoj će cijeni ‘europski’ Nano biti ponuđen. Iluzija je da će to biti 1700 eura, s obzirom na sve potrebne izmjene i daleko bolju opremu. 

Piše: piše: Željko Simunić
13.02.2008. 23:45:21
http://m.metro-portal.hr/tata-nano-u-europi-za-4-godine/2942/