objavljeno 06.10.2019. 08:01:00
EHHH...

Tamna strana Oktoberfesta

Slavni Oktoberfest: pivo, muzika, seks, zabava bez granica. Ali ne - neke granice ipak i tu postoje. Pogotovo kada su u pitanju žene. Naša autorica prodaje ruže na Oktoberfestu. Njena iskustva su vrlo zanimljiva

Nije baš sve bajno...
Nije baš sve bajno... (Arhiva)

Radni dan na Oktoberfestu za mene, kao i za sve žene koje ovdje rade, počinje istim ritualom - šminkom i uljepšavanjem. Prvo prikrivanjem tamnih podočnjaka, a onda šminkanjem, oblačenjem bluze i hulahopki, uskakanjem u dirndl, vezanjem pregače na lijevo ili desno, namještanjem dekoltea - dubokog dekoltea, stavljanjem šala i na kraju dolaze biciklističke bermude.

Čekaj malo: zašto biciklističke hlače ispod dirndla?! Žene koje rade vani, izvan šatora, oblače ih rado kako bi se zaštitile od hladnoće. Ali, za one koje rade pod šatorima te hlače mogu biti zaštita od muškaraca koji rado žele pipkati konobarice u prolazu. Biciklističke bermude imaju debelu potstavu na osjetljivim mjestima, a pri tom su uske, tako da su skoro nevidljive. Ako bi ruka nekog muškarca nešto i pokušala, njen vlasnik odmah dobija poruku - dalje ne možeš!

Tako su konobarice ili prodavačice cvijeća ili pereca na Oktoberfestu na Terezinom polju stalno "preparirane". I tako dva tjedna, svaki dan, do 6. listopada, kada Oktoberfest završava. Već tijekom prijepodneva sve vrvi od gostiju, posluge, kuhara i prodavača. Sve što izađe iz kuhinje i posluži se na šankovima bude pojedeno ili popijeno.

A pije se u ogromnim količinama. Sa svakom kriglom pive raste i raspoloženje, pa potpuni neznanci vam brzo postaju prijatelji, posjetitelji iz cijelog svijeta vam padaju u zagrljaj. U bratstvu omamljenom alkoholom sve se više sužava zonu intimnosti i nedodirljivosti, postaje sve tješnje, a neki prsti kreću u akciju. I to ne samo đeparoški prsti - na Terezinom polju su seksualni nasrtaji dio svakodnevnice.

25 seksualnih napada za osam dana

Bilo da se radi o radnicama ili posjetiteljicama - žene na Oktoberfestu nisu sigurne od maltretiranja. 25 seksualnih delikata, od čega tri silovanja, zabilježila je minhenska policija u prvoj polovini ovogodišnjeg 186. po redu Oktoberfesta. U tih prvih tjedan dana zabilježeno je ukupno 465 krivičnih djela, a osim seksualnih delikata, tu su i krađe, nasilje, vandalizam...

Ono što raduje je statistika. Ona pokazuje da je broj seksualnih delikata u opadanju. 2017. je zabilježen vrhunac sa 67 sekusalnih napada, a godinu dana kasnije 45, potvrdila je glasogovornica, Claudia Künzel za DW.

Više prijava

No broj je u suštini nebitan, s obzirom da je i jedan incident koji pogodi ili posjetioce ili zaposlene Oktoberfesta previše. Pipkanje i drugi oblici seksualnog nasrtanja su ranije često bili tolerirani kao neki nevažno, usputno, gotovo kao dio folklora. A žene su o svemu u pravilu šutjele - vrlo često zbog stida.

No, od kako je krenula #metoo rasprava na to se gleda drugačije. Žrtve seksualnih napada su postale hrabrije i samosvjesnije. Žene, ali i poneki muškarci, ne žele više trpiti napade, već počinitelje prijavljuju policiji.

Promjena percepcija

Lupiti konobaricu po stražnjici, štipnuti za obraz prodavačicu cvijeća ili poljubiti nepozbatu ženu koja sjedi na klupi do tebe - ovo više ne prolazi bez posljedica. Jer, javna percepcija takve vrste tjelesnosti se u međuvremenu sasvim drugačije ocjenjuje.

No iz toga proizilazi mnogoviše kompleksnih pitanja, nego jednostavnih odgovori. Što muškarac sebi smije dopustiti? Koliko se smiju približiti ženi i gdje su granice? Smiju li šefovi i dalje svojim suradnicama poklanjati ruže? Tumače li se navodni znakovi pažnje sve više pogrešno? Kršim li kodeks ponašanja ako nekom preko puta mene šaljem signale, koje bi druga strana mogla protumači kao neprikladno udvaranje ili kao neprimjerene erotske poruke?

Tamnocrveni ruž bi trebao preplašiti

Pojedini gosti Oktoberfesta su postali zaista senzibilniji, pa će radije da dva puta razmisliti hoće li se upustiti u neki flert s osobom do sebe ili neće. Ali, ipak najveći dio posjetitelja Oktoberfesta i dalje je opušten i šatorsku atmosferu s gomilom piva koristi upravo da bi se s nekim spetljao, ili "samo" ljubio...

Mnoge kelnerice na Terezinom polju su pak razvile novu strategiju protiv "lovaca na poljubac" - koriste tamnocrveni ruž, koji bi trebao uplašiti muškarce. Isto to radim i ja kao prodavačica cvijeća. I za sada sam dobro prošla.

Piše: Valentina Dirmaier/DW
06.10.2019. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/tamna-strana-oktoberfesta/121113/