objavljeno 04.01.2008. 11:34:01

Talijanski ribari zatečeni u krivolovu kod Palagruže

Unatoč kritikama Slovenije, Italije i EU, domaći političari tvrde da nema ponovne odgode ZERP-a

Talijanski ribari privedeni su prekršajnom sucu koji ih je novčano kaznio i oduzeo im mreže
Talijanski ribari privedeni su prekršajnom sucu koji ih je novčano kaznio i oduzeo im mreže (Dražen Gazija/cropix)

Tri dana nakon što je Hrvatska počela primjenjivati Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na zemlje članice EU, u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske brod ‘Šolta’ Hrvatske ratne mornarice  zatekao je talijansku koćaricu ‘Antonio Madre’ s trojicom ribara. Talijanska ribarica bila je oko 2,7 nautičkih milja unutar hrvatskih teritorijalnih voda sjeveroistočno od Palagruže, što znači da su Talijani prešli granicu ZERP-a kako bi ušli u hrvatske teritorijalne vode. Ovakav potez talijanskih ribara pokazuje da se oni uopće na obaziru na ZERP niti činjenicu da je on na snazi od Nove godine. Koćarica je dopraćena u višku luku, a ribari su privedeni prekršajnom sucu u Visu. Zapovjednik talijanske koćarice kažnjen je novčanom kaznom od 57 tisuća kuna, a dvojica članova posade kažnjena su s tri tisuće kuna. Na godinu dana zabranjen im je ulazak u Hrvatsku i oduzete su im mreže.

Izlov će se kažnjavati

Reakcije iz Ljubljane i EU Europska komisija ponovno je upozorila Hrvatsku na moguće negativne posljedice aktiviranja i primjene ZERP-a na članice Unije. Bitno je da se rješenje za to pitanje pronađe odmah nakon što se u Hrvatskoj formira Vlada, kako bi se izbjegle negativne posljedice u pristupnom procesu, poručeno je iz Bruxellesa.
Hrvatska ZERP-om krši dogovore s EU, čime otežava i pogoršava svoje mogućnosti ulaska u integraciju, navelo je jučer u svom priopćenju Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, a Dimitrij Rupel slovenskim je ribarima rekao da za njih vrijede okolnosti kao prije 1. siječnja.
Ovaj događaj dodatno je uznemirio domaću političku javnost koja zbog aktiviranja ZERP-a danima prima kritike Italije, Slovenije, ali Europske unije. No, hrvatske su političke snage ostale nepokolebane u stavu da ne treba popustiti i ponovno, nakon konstituiranja Sabora, odgoditi saborsku odluku o ZERP-u. Ističu i kako to ne znači da sa susjedima ne treba pregovarati o dinamici primjene pojedinih mjera u ZERP-u.

Na upit novinara hoće li se u području ZERP-a i ubuduće provoditi praksa presretanja stranih ribarica, šef HDZ-a i premijer Ivo Sanader odgovorio je potvrdno.

Naravno da će se provoditi takva praksa, tim više što je taj talijanski brod ušao u naše teritorijalne vode! Nema nikakve dvojbe da će se odluke Hrvatskog sabora provoditi - ustvrdio je Sanader i dodao da zbog toga ne očekuje negativne reakcije iz EU, Slovenije i Italije. Čan ni unatoč tome,  ni u vladajućem HDZ-u niti u glavnoj oporbenoj stranci ne razmišljaju o novoj odgodi ZERP-a za članice EU kada se konstituira Sabor.

Nema odgode ZERP-a

SDP-ov stručnjak za međunarodne odnose i bivši ministar za europske integracije Neven Mimica smatra kako Hrvatska još može izbjeći situaciju ‘ili ZERP ili pregovori’.

- Odluku treba ostaviti na snazi, a onda zatražiti od susjeda i Bruxellesa da se konačno počne razgovarati o tome koji su to njihovi interesi i kako postići kompromis - ističe Mimica. I HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSS-a i HSLS-a ostaju pri svom stavu da nova odgoda ZERP-a, čija je primjena ušla i u koalicijski sporazum HSS-a i HSLS-a, nikako ne dolazi u obzir. 

Piše: Mex
04.01.2008. 11:34:01
http://m.metro-portal.hr/talijanski-ribari-zateceni-u-krivolovu-kod-palagruze/44/