objavljeno 07.04.2012. 18:10:00
SPAS

Talijani spašavaju Pompeje sa 105 milijuna eura

Talijanima se u restauraciji i zaštiti pridružuje i Europska komisija, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine

Urušeni objekti bit će restaurirani
Urušeni objekti bit će restaurirani (Arhiva)

Talijanska vlada je prošloga tjedna u Napulju objavila plan spašavanja Pompeja, jednog od najvrijednijih povijesnih baština svijeta u kojem je posljednjih godina došlo do urušavanja nekoliko važnih objekata.

Prethodna, Berlusconijeva, vlada nakon djelomičnog i potpunog urušavanja nekoliko kuća grada zatrpanog u erupciji vulkana 79. godine, posljednjih se godina našla na udaru kritika zbog nebrige i zanemarivanja tog jedinstvenog arheološkog nalazišta koje godišnje posjeti više od dva milijuna turista. Incijativu za očuvanje Pompeja pokrenula je Berlusconijeva vlada u suradnji s lokalnim vlastima a zaključila Montijeva vlada.

Talijanski premijer Mario Monti je prošloga tjedna sa četiri ministra njegove vlade na konferenciji za tisak predstavio plan "Veliki projekt Pompeji" koji predviđa ulaganje u suradnji s Europskom komisijom od 105 milijuna eura i rok realizacije do kraja 2015. godine. Zajedno s prvim natječajima za učešće u u radovima na restauraciji i konzervaciji talijanski dužnosnici predstavili su i poseban protokol koji treba onemogućiti uplitanje organiziranog kriminala, posebice lokalne mafijaške organizacije Cammore koja se tradicionalno nastoji uključivati u javne infrastrukturne projekte toga dijela Italije.

"Nadamo se pokrenuti proces koji će pomoći lokalnoj mladeži koja nema zaposlenja, no prije no što se to dogodi, Pompeji moraju ostati stajati, i to je svrha ovoga projekta", rekao je talijanski premijer Monti u Npaulju.

Pompeji se prostiru na 66 hektara u predgrađu Napulja, a UNESCO je stari rimski grad stavio pod svoju zaštitu i proglasio dijelom svjetske baštine. Grad je zatrpan u erupciji prije gotovo 2000 godina te su objekti zahvaljujući tome što nisu bili izloženi zraku i vlazi ostali gotovo netaknuti. Njihovim iskapanjem su se, međutim, našli izloženi vremenskim i ljudskim utjecajima što je dovelo do njihovog ubrzanog propadanja. U studenom 2010. godine se, primjerice, vjerojatno uslijed obilnih kiša urušila poznata "Kuća gladijatora" a nedugo zatim i zid takozvane "Kuće moralista".

Konzervatori i organizacije za zaštitu povijesne baštine još od sredine devedesetih godina upozoravaju na žurnu potrebu većih ulaganja u očuvanje grada a po nekim procjenama za potpunu restauraciju i zaštitu Pompeja bilo bi potrebno uložiti oko 250 milijuna eura.

 

07.04.2012. 18:10:00
http://m.metro-portal.hr/talijani-spasavaju-pompeje-sa-105-milijuna-eura/69845/