objavljeno 28.08.2010. 19:06:00
RJEŠENJA JOŠ NEMA

Tadić: Srbija je spremna na kompromis s EU oko Kosova

"Srbija nikada neće priznati Kosovo. To je crvena linija koju nećemo prijeći", upozorio je Tadić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Srbija je spremna razgovarati sa zapadnim zemljama, posebice s Europskom unijom na pronalaženju kompromisa o planu rezolucije o Kosovu, rekao je u subotu srbijanski predsjednik Boris Tadić. Krajem srpnja Srbija je reagirala na procjenu Međunarodnog suda pravde u Haagu da proglašenje nezavisnosti Kosova nije narušilo pravila međunarodnog prava. Plan rezolucije podnešen krajem srpnja općoj skupštini UN poziva na nove razgovore dviju zemalja, ali ne spominje pitanje statusa Kosova.

Srbijanski predstavnici idućih će dana posjetiti Bruxelles i razgovarati o mogućim promjenama plana rezolucije koja bi bila prihvatljive za Srbiju i za zapadne zemlje, rekao je Tadić. U Bruxellesu i Washingtonu će se raspravljati o mogućnosti postizanja kompromisa o rezoluciji koji bi se zadržao na liniji srpskih nacionalnih interesa, ali bi zadovoljio velike sile.

"Srbija nikada neće priznati Kosovo. To je crvena linija koju nećemo prijeći", upozorio je Tadić. Tadić je to izjavio nekoliko dana nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio u Beogradu da će Srbija moći računati na pristup u EU samo ako u pogledu Kosova pokaže spremnost na suradnju. Neovisnost Kosova priznalo je do danas 69 zemalja, među kojima Sjedinjene Države i 22 od 27 članica Europske unije. (hina/metro-portal)

28.08.2010. 19:06:00
http://m.metro-portal.hr/tadic-srbija-je-spremna-na-kompromis-s-eu-oko-kosova/46929/