objavljeno 28.02.2023. 16:01:00
ZAPAMTITE

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Prijatelji životinja pisali lokalnim zajednicama da obilježe današnji datum provedbom zakona

Ove male mace treba kastrirati
Ove male mace treba kastrirati (Prijatelji životinja)

Danas se obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da odvedu na kastraciju životinje o kojima skrbe s obzirom na to da je neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja: „Odbačene životinje završavaju u krcatim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene...

Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića. To uzrokuje patnju životinjama i stvara golem pritisak na lokalne zajednice, skloništa i udruge za zaštitu životinja."

Prijatelji životinja pisali su jedinicama lokalne samouprave ukazujući na ovaj datum koji je važan za gradove i općine zato što neželjeni psi i mačke, koje skrbnici napuštaju, padaju na teret i brigu lokalnim zajednicama. Iz Udruge su ih pozvali da ga obilježe promocijom na društvenim mrežama, edukacijom putem plakata u gradskim i općinskim prostorijama, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika uz uplatnice za komunalne usluge, a najbolje upravo financiranjem kastracija.

„S obzirom na to da je kastracija najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka, lokalne zajednice trebale bi aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka i financirati kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka. Svi gradovi i općine trebali bi slijediti primjer Samobora, Kutine, Vrbovca, Varaždina, Ernestinova, Popovače, Požege, Lepoglave, Knina, Čazme, Tribunja i mnogih drugih jedinica lokalne samouprave koje su i prethodnih godina (su)financirale troškove kastracije skrbničkih životinja. Time se sprječava njihovo nekontrolirano razmnožavanje, a gradovi i općine štede jer ne izdvajaju velika sredstva za trošak njihova zbrinjavanja", navode Prijatelji životinja.

Podsjećaju lokalne zajednice i da sve napuštene životinje moraju biti kastrirane, dok za skrbničke pse i mačke mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju, uz evidentirane izuzetke, što je više od polovice gradova i općina već učinilo. Također, mogu i financirati kastracije pasa i mačaka poznatih skrbnika. To je osobito bitno kada znamo  da je u Hrvatskoj na tisuće napuštenih životinja i da su skloništa prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima.

„Vrlo je okrutno trudne životinje izbaciti na cestu. One se ne mogu snaći, dok udruge i volonteri ne znaju gdje će s tolikim brojem životinja. Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu", kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo je 1995. godine na inicijativu holivudske glumice Doris Day i njezine organizacije Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

„Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi", poručuju dr. med. vet. Prodanović i Prijatelji životinja.

Edukativna brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka" informativni video o kastraciji i prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr

28.02.2023. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/svjetski-dan-kastracije-pasa-i-macaka/141313/